Lezing Michiel Purmer 26 juni - Fort ad Buursteeg

Interessante dagen, rondleidingen, openstellingen en activiteiten m.b.t. tot de Wereldoorlogen en/of Fortificaties
elvamie
Berichten: 9
Lid geworden op: 19 sep 2016, 16:17
Locatie: Arnhem

Lezing Michiel Purmer 26 juni - Fort ad Buursteeg

Bericht door elvamie »

Onderwerp: Grebbelezing Michiel Purmer 26 juni 20.00

---------------------PERSBERICHT------------------------
De invloed van het militaire landschap op onze natuurontwikkeling.
Een oorlog heeft een enorme impact die eigenlijk met woorden niet te beschrijven is. Naast de impact die het heeft op de levens van mensen heeft het ook een impact op de natuur. Iets waar je misschien minder snel bij stil staat. Hoe gaan natuurorganisaties om met militair erfgoed?
Direct na de Tweede Wereldoorlog was de Nederlandse kust bezaaid met restanten van de Atlantikwall, het kustverdedigingssyteem van de Duitse bezetter. Bunkers, loopgraven, anti-tankmuren, munitie en mijnen lagen verspreid langs de Nederlandse kust en in de duinen. Hoe waren de naoorlogse ontwikkelingen van dit omstreden erfgoed in natuurgebieden? In de Nederlandse duinreservaten zijn nog indrukwekkende onderdelen van de Atlantikwall te vinden. Toch lijkt het behoud hiervan een voorbeeld van preservation by neglect, omdat er tot zeer recent weinig aandacht voor was bij de duinbeheerders.
Michiel Purmer, werkzaam als specialist cultuurhistorie en landschap bij Natuurmonumenten, zal op 26 juni vertellen over zijn onderzoek naar restanten van de Atlantikwall in natuurgebieden en dan met name bij Natuurmonumenten. Hij voerde dit onderzoek uit in het kader van zijn promotieonderzoek. In de loop van dit jaar hoopt Michiel Purmer te promoveren op een proefschrift getiteld ‘Een merkwaardig complex van natuur en cultuur’. Vier voorbeeldstudies over landschap en erfgoed bij Natuurmonumenten, 1945-heden. Het onderwerp van de avond vormt een van de vier voorbeeldstudies.
In het eerste deel van de presentatie zal Michiel ingaan op de naoorlogse geschiedenis van de Atlantikwall in de Nederlandse duinreservaten. Wat gebeurde er met dit militaire landschap? Hoe gingen natuurbeschermers er mee om? Stond de Atlantikwall natuurontwikkeling letterlijk in de weg? En wat is de huidige toestand van dit erfgoed in de natuurgebieden? Met het project Grebbelinie Boven Water zijn dit vraagstukken die ook Gerard van Santen, directeur van Gebiedscoöperatie O-gen, bezig hielden. Hij is daarom ook erg enthousiast met de komst van Michiel bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum.
In het tweede deel zal Michiel een drietal mogelijke scenario’s schetsen voor toekomstig beheer. Hierbij zullen ook buitenlandse voorbeelden de revue passeren. De scenario’s variëren van museale openstelling en hergebruik tot actieve afbraak. Een interessante discussie op het snijvlak van natuur en cultuur, waarover Michiel graag in gesprek gaat met de aanwezigen. Iedereen is welkom op 26 juni om 20.00 uur in het Grebbelinie Bezoekerscentrum.


Met vriendelijke groet,
Erik Deutekom
+316 25 20 28 67
Plaats reactie

Terug naar “Agenda”