Wehrmachthuisje in De Hei door vrijwilligers hersteld

Discussie over de Feldmassiger Ausbau bouwwerken (veelal licht uitgebouwde werken met (baksteen/beton)wanden tot 1 meter dik).
Plaats reactie
Boszee
Berichten: 53
Lid geworden op: 19 aug 2017, 12:47

Wehrmachthuisje in De Hei door vrijwilligers hersteld

Bericht door Boszee »

Wehrmachthuisje in De Hei door vrijwilligers hersteld

Bericht EINDHOVENS DAGBLAD 13 mei 2018

SOMEREN-HEIDE - Harry Muijen( 73) was op bezoek in de Smulderslaan in Someren-Heide toen hij in een weiland een vervallen boerenschuur zag staan. Hij kwam er achter dat deze ruïne een voormalig Wehrmachthuisje was die in de oorlogsjaren door de Duitsers werden gebouwd om soldaten te huisvesten. Zij bedienden de grote zoeklichten die in de buurt van zo'n huisje waren geplaatst.

Harry vertelde dit tegen Gerard Verdonschot (48) die in de buurt van het huisje zijn jeugd doorbracht. ,,Mijn ouders hebben mij wel eens verteld dat in dat huisje Duitsers hebben gewoond. Waarom dat begreep ik toen niet, maar nu wel."

Harry en Gerard brachten een aantal vrijwilligers bij elkaar en maakten plannen om het huisje in de oude staat terug te brengen. ,,Dat blijkt na inspectie toch een hele klus te zijn, het is een gebouw zonder spouwmuur en dat willen we zo laten. Ook is er geen fundering zoals wij die nu kennen, de muren staan op platte stenen die op de gele grond zijn gelegd."

Op de vloeren ligt een dikke laag zand en delen van het afgebrokkeld stucwerk. Dat wordt, net als de balklaag van het plafond dat rotte plekken vertoond, verwijderd.

In het Limburgse Nunhem is een vervallen Wehrmachthuisje in de originele staat teruggebracht, de bouwtekeningen en foto's mogen worden gebruikt bij de renovatie van het huisje in De Hei. De twee initiatiefnemers hebben hun plan in een stichting onder gebracht. ,,Dat is belangrijk voor de noodzakelijke subsidieaanvragen, zonder subsidie kunnen wij onze plannen niet realiseren."
Jongste vrijwilliger

De jongste vrijwilliger is de 17-jarige Sander Overdijkink die de bouw in wil en hier ervaring op wil doen, maar hij is ook geïnteresseerd in de geschiedenis van het gebouw en hoe die soldaten hier geleefd hebben. ,,Dat is nu juist wat wij als stichting graag zien, interesse van de jeugd voor dit stukje oorlogsgeschiedenis. Als de werkzaamheden klaar zijn gaan wij uitleg geven met filmbeelden over die tijd én met attributen die de soldaten hier gebruikten", zegt Gerard.

De Stichting is daarvoor op zoek naar onder andere een oliekookstelletje en een ouderwets aanrecht met een gordijntje ervoor. Ook een origineel zoeklicht zou een aanwinst zijn voor het Wehrmachthuisje dat in september 2019 wordt geopend. Dan is het 75 jaar geleden dat Someren is bevrijd.

BRON EINDHOVENS DAGBLAD

Voor meer details:

https://www.ed.nl/someren/wehrmachthuis ... a142efd32/
https://www.ed.nl/someren/wehrmachthuis ... a142efd32/
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Boszee
Berichten: 53
Lid geworden op: 19 aug 2017, 12:47

Re: Wehrmachthuisje in De Hei door vrijwilligers hersteld

Bericht door Boszee »

ONTVANGEN ALS BIJDRAGE VAN KEES NEISINGH EN MET TOESTEMMING VAN HEM HIER GEPUBLICEERD
GELIEERD AAN STICHTING MENNO VAN COEHORN

In de toenmalige gemeente Someren zijn door het BRV geen werken geregistreerd. Dat zegt nog niet alles, want er werd wel meer over het hoofd gezien (en vaak door gemeentes niet gemeld). Bovendien werden deze huisjes – als ik de verhalen goed begrijp – al direct na de bevrijding van die delen van Nederland al voor huisvesting in gebruik genomen en zal niemand behoefte gevoeld hebben dit te melden aan het Bureau regfistratie Verdedigingswerken. Omgekeerd had dit ook niet de hoogste prioriteit bij de werkzaamheden (prio 1. Marineinstallaties, 2, vliegvelden, 3 Landmacht, enz.).

Trouwens, er blijken meer Wehrmachthuisjes (vreemd woord: weermachthuisjes zou beter zijn, of Wehrmachthäuschen) te zijn, zoals ook op de golfbaan op de Vier Eijckenbaan van Asten (tussen hole 7 en hole 9).

Er wordt verwezen naar de Kammhuberlinie en er wordt gemeld dat het om de zoeklichtbatterijen gaat. Zie b.v. https://www.golfbaanhetwoold.nl/index.p ... ijckenbaan .

Dit kan zeker kloppen want in een strook van noordoost naar zuidwest liep de zoeklichtengordel. Radarposten waren in Bakel (west van Helmond) en bij Weert. De zoeklichten verspreid in de vakken. Zie hiervoor een uittreksel uit boek van John Verbeek en mij (2e druk in voorbereiding).

Over de bouw van deze huisjes heb ik geen informatie, Dit speelt buitend de bouw van de Atlantikwall en de massale inzet van OT en Duitse genie. In het geval van de zoeklichten ging het om de Flakscheinwerferbrigade I, in juli 1940 in Arnhem opgesteld, later opgetopt tot de 1. Flakscheinwerfer-Division, die met 4 Flakscheinwerfer-regimenten de nachtjagerzones in ons land en België bezette. De bouw van werken, betonnen fundamenten, enz., werd opgedragen door het Luftgau Kommando Holland, in Amsterdam, aan de Luftbaudienststellen in ons land. Veel archief op dit gebied ligt bij het NIOD.

Langzaam maar zeker worden zelfs de schijnbaar nietige bouwwerken uniek. Denk ook aan de Kochbunkers.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Met vriendelijke groet,

BOSZEE
Plaats reactie

Terug naar “Feldmässiger Ausbau bunkers”