De uitreiking van de Gouden Betonmolen 2018 zal plaatsvinden op zaterdag 18 mei! Meer info viewtopic.php?f=120&t=5180

De Gouden Betonmolen 2011

De jaarlijks terugkerende prijs voor de erkenning van opvallende ondernemingen, gerelateerd aan fortificaties.
Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1724
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door PdK » 15 jan 2012, 23:44

Dames en Heren, jongens en meisjes. Het is weer tijd voor; De Nationale Gouden Betonmolen verkiezing!

De huidige houder; Leo den Dulk ontving de prijs vorig jaar in het Geniemuseum i.v.m. het S3 project in Scheveningen. Die dag was een groot succes met een uitstekende medewerking van Leo den Dulk en het Geniemuseum.
De gang van zaken bij het stemmen was vorig jaar helaas ongelukkig te noemen, dus mede afgaand op tips van forumleden zal het stemmen nu iets anders verlopen. De wijziging is te lezen onderaan dit bericht.

Wat houdt de verkiezing in?

De Nationale Gouden Betonmolen is een prijs van erkenning voor Stichtingen, Individuen of Objecten die het afgelopen jaar een bijzondere rol hebben gespeeld binnen de wereld van militair erfgoed. De verkiezing is in 2007 in het leven geroepen door het Fortificatie Forum en werkt als volgt.
In Nederland zetten ieder jaar stichtingen, verenigingen, individuen, en politieke instanties zich in voor het behoud en/of promoten van militair erfgoed. Soms gebeurt dit op de achtergrond, waardoor niet iedereen er weet van heeft. Op dit forum passeren verschillende ondernemingen de revue, maar ontvangen ze niet altijd de aandacht die ze verdienen. Met de gouden betonmolen willen we daar ieder jaar iets aan doen. Doormiddel van zowel de nominatie- als stemronde hopen we de winnaar en genomineerden onder de aandacht te brengen. En een flink portie erkenning over te dragen aan de uiteindelijke winnaar.

Wie of wat kunt u nomineren:
Fortificaties: Een fortificatie (dus ook bunker) moet iets bijzonders hebben betekend in het afgelopen jaar. Wat maakte hem spraakmakend of anders dan voorheen. We zijn op zoek naar fortificaties die iets bijzonders hadden in 2011. Misschien door een veranderde omgeving, invloedrijke activiteiten rondom dit werk of omdat het gewoon deze extra aandacht verdiend.
De prijs komt op naam van de fortificatie en eventuele belanghebbende partij, zonder wie het niet de prijs had kunnen winnen.
Instantie of individu(en): Wie heeft/hebben in 2011 iets bijzonders betekend voor het Nederlands militair erfgoed. Het wordt steeds duidelijker dat zowel vanuit burgers als de politiek waardering voor bunkers ontstaat. Dit kan soms leiden tot bijzondere initiatieven. Vaak bereikt een stichting, vereniging, werkgroep door eenheid iets merkwaardigs. Maar soms zijn het ook individuen die iets hebben betekend voor velen. Daaronder vallen bijv. schrijvers, historici, politici en mensen die we worden gezien als prominent afgezant van onze gedeelde interesse.
De prijs komt op naam van de instantie of individu(en) en het eventuele bereikte doel.

En bedenk dat de prijs wordt uitgereikt in 2012, maar over het jaar 2011 gaat.

Nominaties plaatsen kan in dit onderwerp van 16 t/m zondag 29 januari. Daarna volgt in een apart onderwerp een stemronde.
Ondersteun je nominatie met duidelijke argumenten en eventueel documentatie/foto's om de kans te vergroten. Mogelijkheid tot nomineren geld voor iedereen, dus ook voor leden van over de grens. En ook zijn meerdere aanmeldingen per gebruiker mogelijk (in bij voorkeur aparte berichten).

De prijs voor de winnaar is de felbegeerde en loodzware Gouden Betonmolen! Welke wanneer mogelijk op locatie hoogstpersoonlijk wordt overhandig door winnaar van vorig jaar en afgezanten van het Fortificatie Forum.

Voor meer informatie over de voorgaande jaren, zie; viewforum.php?f=120

Een extra attentie. Vanaf dit jaar verloopt de stemronde anders om partijdige stemmen te voorkomen. Er worden nu alleen stemmen meegeteld die zijn uitgebracht door forumleden die lid zijn geworden voor 17 januari 2012. Dit geld dus niet voor uitgebrachte nominaties!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

jan lugtmeijer †

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door jan lugtmeijer † » 16 jan 2012, 00:00

Helemaal goed Peter. Heb er weer zin in!
Voor volgend jaar wil ik ik in ieder geval de Bunkerboef van Hoek van Holland nomineren (tenzij zijn motieven helemaal verkeerd zijn, dus onder enig voorbehoud :mrgreen: . Welk ander woord kan enig tegenwicht bieden aan Swaffelaar...)

Voor de nominatie van 2011 wil ik graag de mensen nomineren die zich inzetten voor het behoud van (The "fuck it" approach to life, you only live once)(ok, dat krijg je met ondoordacht knippen en plakken in IE)), dus de mensen die zich hebben bezig gehouden met het openstellen/documenteren van het Wn 220H in Goeree.

Gebruikersavatar
Bas de Mos
Berichten: 1074
Lid geworden op: 24 feb 2008, 22:22
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door Bas de Mos » 16 jan 2012, 00:50

Nouja, Foto: pr. Dat is echt standaard het geval met mijn foto's, volgens mij vinden redacteuren m'n naam niet leuk :D Maarja, da's oud nieuws. Ik wil de gemeente Zuidplas nomineren, of de persoon die zich daar ingezet heeft om de bedding te redden (iemand enig idee wie?). Zie dit bericht viewtopic.php?f=84&t=2610

Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3169
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door Remco de Goede » 16 jan 2012, 10:35

Ook ik wil met de stip Jack Westhoeve en zijn mannen nomineren voor het geweldige werk op WN 220 H op Goeree.

pauldijkstra

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door pauldijkstra » 16 jan 2012, 10:47

Dan ga ik lekker onszelf (Stichting Stelling Den Helder/Ties + broer Jacob e.a.) nomineren.

Van niets tot iets, en al is het nog lang niet af toch bijzonder. Wederom: Stichting Stelling Den Helder, deze keer met het nieuwe onderdeel: Bunkermuseum Den Helder (www.bunkermuseumdenhelder.nl). Een bijzondere bunker die, nu ook het binnenwerk deze maand aangepakt is [foto's volgen nog op de site], weer steeds meer authentiek begint te worden. Met als resultaat voor vernieuwde aandacht: een bunkerroute in Den Helder. Niet alleen WO2 ook Koude Oorlog. Hernieuwde aandacht voor het beton in plaats van de Stelling Den Helder.

Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1724
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door PdK » 16 jan 2012, 11:53

Gezien veel van ons dicht op het vuur zitten wou ik nog iets toevoegen.
Het is geen verplichting (en geen groot verwijt naar onderstaande nominatie), maar misschien is het wel zo leuk en spannend om zo objectief mogelijk te nomineren. Dan is niet alleen het stemmen maar ook de nominatie al een grotere erkenning.

Dus we stellen eigenlijk voor een "Wij van WC Eend adviseren... WC Eend" te voorkomen. Tenzij er natuurlijk (op het einde) helemaal een kandidaat vergeten wordt.

Groeten, Peter

Gebruikersavatar
Ruud
Berichten: 2108
Lid geworden op: 18 feb 2008, 11:36
Locatie: Festung IJmuiden
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door Ruud » 16 jan 2012, 18:21

Ruud schreef:
sirpsycho schreef:Hey Ruud, ik zie het Atlantikwall Museum er helemaal niet bij staan?
ha bas ... er zijn dus nog heel veel stemmen nodig ;) ik heb zelf geen idee hoe de kieslijst is samengesteld hoor, ik vind het wel leuke intiatieven om adhv de feedback (stemmen en meningen) eens kritisch naar je eigen organisatie te kunnen kijken. alleen hoop ik altijd maar dat de stemmers objectief zijn en er niet te veel lobby-stemmen bijzitten.
groeten, ruud

ps Dan nomineer ik bij deze het Atlantikwall Museum voor de Gouden Betonmolen 2012!

Belofte maakt schuld ;)

Als reden voor de nominatie noem ik vooral de prima samenwerking, de basis om onze gezamelijke doelen te verwezenlijken.

g,Ruud

Gebruikersavatar
Rene Ros
Berichten: 621
Lid geworden op: 19 feb 2008, 23:33
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door Rene Ros » 16 jan 2012, 18:36

Ik wil graag Bert Rietberg van www.grebbelinie.nl nomineren. Niet voor iets specifiek in 2011 maar meer een oeuvre-prijs. Bovendien weet ik niet welke rol hij speelt bij de diverse reconstructies in die linie, maar ik heb het idee dat hij wel partijen weet te motiveren.

Mvg, René

Gebruikersavatar
jack
Berichten: 231
Lid geworden op: 26 feb 2008, 20:07
Locatie: Ouddorp
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door jack » 17 jan 2012, 19:16

@ Remco, niet alleen mijn mannen, maar ook de dames he ;)

Foto's van ons project zijn te vinden op de site's van Remco, Arthur, en Raphael.

Thanx voor de nominaties!

groet,
Jack

Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1724
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door PdK » 17 jan 2012, 21:26

Rene Ros schreef:Ik wil graag Bert Rietberg van http://www.grebbelinie.nl nomineren. Niet voor iets specifiek in 2011 maar meer een oeuvre-prijs. Bovendien weet ik niet welke rol hij speelt bij de diverse reconstructies in die linie, maar ik heb het idee dat hij wel partijen weet te motiveren.

Mvg, René
Ha René

Ik begrijp en waardeer het gebaar, maar ik vrees toch dat de nominatie over 2011 moet gaan en sterk beargumenteerd moet worden. De betonmolen als oeuvre-prijs vind ik niet eens zo'n gek idee, maar dan moet de argumentatie ook wel heel indrukwekkend zijn.

Tot mijn spijt voel ik me daarom geneigd hem niet mee te rekenen.

Groeten, Peter

Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3603
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door AvB » 17 jan 2012, 23:31

Het wordt wat eentonig (en ik had ook nog een tweede die ik even ben vergeten, maar dat komt nog) maar ik wil ook graag de Stichting WO2GO nomineren. Onderbouwing: Uitstekend opgebouwde samenwerking met lokale overheid/natuurbeheerder, een gedeelde functie voor het complex recreatie/natuur/geschiedenis, nadenken over behoud en compromissen kunnen sluiten (wandelpaden ipv vrij wandelen en beperkte openingstijden) en misschien wel de twee belangrijkste, aantrekkelijk maken voor de niet bunker-nerd door zeer mooi vormgegeven info borden (extern ontwerpbureau) met gebruik van moderne technieken voor meer specialistische info (code scannen met smartphone) en uiteraard het enorme enthousiasme wat daarmee gepaard gaat! :)
Nicht ärgern - Nur wundern!

Gebruikersavatar
bunkerpictures
Berichten: 271
Lid geworden op: 14 feb 2008, 14:41
Locatie: Gouda
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door bunkerpictures » 20 jan 2012, 16:07

Ik nomineer De Punt in Ouddorp van de Stichting WO2GO.
De argumentatie heeft Arthur al gegeven en is wat mij betreft zeer treffend en behoeft geen nadere aanvulling, het is een indrukwekkend project!

Groet,
Raphael

Gebruikersavatar
rony
Berichten: 1728
Lid geworden op: 13 nov 2010, 16:46
Locatie: Brecht / België

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door rony » 21 jan 2012, 15:32

WN 220 H Goeree.
I'll Come Back.
Gr
rony.

Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1724
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door PdK » 22 jan 2012, 21:55

Ik nomineer bij deze graag het Fort aan den Hoek van Holland als fortificatie.

In 2011 heeft het fort in een nogal merkwaardige zin het nieuws gehaald. De stichting die het fort huurt van de gemeente Rotterdam kreeg bericht over een huurverhoging. Met maar liefst 5200% wordt de huur verhoogt van 2500,00 euro naar 135.000,00 euro per jaar. Een gegeven dat wettelijk niet eens mogelijk lijkt, maar waarom momenteel wel een harde strijd wordt geleverd.

"Het museum gaat nu betalen wat het object werkelijk waard is" en “Wat we nu gaan doen is kijken naar een marktpartij om een deel van het fort meer commercieel te exploiteren. Dat kan de huur van het museum drukken”. Waren enkele uitspraken van een woordvoerder van het OBR.

Het Fort aan den Hoek van Holland is vanaf 2012 al 25 jaar(!) één van de grootste toeristische trekpleisters van Hoek van Holland. En het is bovendien één van de best bewaard gebleven stukken militair erfgoed uit de 19e eeuw. Zo niet het enigste voor de gemeente Rotterdam(?) 'Commerciële exploitatie' klinkt eigenlijk nooit goed in de horen. En blijkt uiteindelijk ook vaak even destructief voor intacte historie als dat het klinkt. Met name als het zo'n groot bedrag moet opbrengen.
Een fort dat ooit Rotterdam moest verdedigen wordt door deze zelfde stad in de rug geschoten. Onvoorstelbaar.

Een Gouden Betonmolen kan naar mijn idee een hart onder de riem zijn voor de stichting. Maar bovendien ook een symbolische ondersteuning voor het Fort zelf.

Zie ook; viewtopic.php?f=84&t=2062&start=15#p26153

Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1724
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

Re: De Gouden Betonmolen 2011

Bericht door PdK » 22 jan 2012, 22:07

Het WN 220 H op Goeree is inmiddels geloof ik drie keer genoemd. Staat genoteerd :) En hoeft dus niet perse te blijven worden genomineerd. Tenzij je een statement of extra argumentatie wilt plaatsen natuurlijk..!

Plaats reactie

Terug naar “De Nationale Gouden Betonmolen”