Pagina 1 van 1

Wat zijn dit voor Bakelieten plaatjes?

Geplaatst: 30 apr 2017, 16:49
door lindemann
Afbeelding
Afbeelding

Kan iemand mij helpen?

Deze bakelieten plaatjes van 10cm lang en 2 cm breed met tekst hebben we een tijdje geleden gevonden in de Hoofdgang van het Museum Atlantikwall Noordwijk.
In een gedeelte van de tekst staat (15,5) dat heeft misschien te maken met het kaliber van het geschut wat hier gestaan heeft.
Kan iemand mij vertellen waar deze bakelieten plaatjes voor dienden.

met vriendelijke groet.

Re: Wat zijn dit voor Bakelieten plaatjes?

Geplaatst: 30 apr 2017, 19:18
door tim
Hoi, misschien even de tekst wat beter zichtbaar maken?
Beetje krijt erop strooien en weg vegen kan al wonderen doen..

Re: Wat zijn dit voor Bakelieten plaatjes?

Geplaatst: 30 apr 2017, 19:48
door RuudM
Dat zijn denk ik geen bakelieten plaatjes, maar kruitplaatjes uit een katoenen kardoes voor de munitie.
'Batterie Nordwijk' was uitgerust met Franse kanonnen 'Canon de 155 mm GPF (Grande Puissance Filloux), die in het Duits de codering als 'Beutegeschütz' hadden: 15,5-cm-Kanone 418(f).
De munitie voor deze kanonnen was gescheiden munitie (granaat en katoenen kardoezen) waarbij de aandrijver 'primer' een kleine patroon was, in het Frans genaamd: étoupille à percussion. In het Duits werd deze aandrijfpatroon '9 mm Zündpatrone 502 (f)' genoemd, met de aantekening '-frz 06-'.
De katoenen kardoezen waren gevuld met kruitstaafjes of kruitplaatjes en het lijkt erop dat dit zo'n kruitplaatje is (kun je zo uittesten, maar is weer zonde). Ik heb zelf vele jaren geleden ook wel kruitplaatjes en kruitstaafjes gevonden bij een Duitse kustbatterij, maar zonder inscriptie.
Maar mooie vondst!