Pagina 1 van 1

Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Geplaatst: 15 aug 2009, 23:50
door Rene Ros
Verschijnt op 26 augustus in Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam nr. 326.
Met dank aan: Søren Østergaard.

In Nederland lagen we na 1960 in het achtergebied van de verdedigingslijn in West-Duitsland en was de Rijn-IJsselverdediging, en dus de IJssellinie, opgeheven. Sindsdien hebben we eigenlijk vooral magazijncomplexen en een aantal commando- en communicatiebunkers gebouwd.
Denemarken, daarentegen, grenst aan de Oostzee en zag zonder veel fantasie schepen en vliegtuigen van het Warschau-Pact op zich afkomen. Mogelijk is dat de reden dat de Koude Oorlog daar meer lijkt te leven dan hier in Nederland.
Op een aantal forten rond København vind je, voor grond-naar-lucht raketten, een NIKE-radarsite en een HAWK-site. Ook zuidelijker langs de kust zijn nog een aantal NIKE en HAWK sites aanwezig maar niet meer in gebruik. In de wal van Vestvolden is een commandobunker voor deze luchtafweer gebouwd - welke gewoon in het overzicht en programma voor de Københavns Befæstning is opgenomen.

Afbeelding

Omdat twee scheepsverbindingen van de Oostzee naar de Noordzee door Denemarken voeren zijn er tijdens de Koude Oorlog ook twee nieuwe forten gebouwd, of eigenlijk kustbatterijen, namelijk Langelandsfort en Stevnsfort. Beide zijn nu verschillende soorten Koude Oorlog musea. Een derde, Bangsbro, ligt in het noorden van het land en is een hergebruikte Duitse kustbatterij.
In 2000 is Stevnsfort, met kustbatterij én HAWK-site, door het Deense leger afgestoten. Al in 2007 is er een nieuw bezoekersgebouw geplaatst en in juli 2008 is het als museum opengesteld. De rondleidingen moeten tevoren geboekt worden, de Denen lopen het hek plat!

Afbeelding

Na eerder al verlaten Nederlandse NIKE- en HAWK-sites in Duitsland bezocht te hebben, was het aanschouwelijk om de commandoposten, radars en launchers mét luchtdoelraketten (zie foto rechts) gewoon op hun plek te zien staan! Tevens een verkenningseenheid maar ook een aantal tanks en pantserwagens voor de kustverdediging die de te landden Poolse soldaten hadden moeten opvangen.
De kustbatterij is grotendeels ondergronds en is tegen betaling met een gids te bezoeken. Alleen de twee 15 cm dubbelloops koepels, afkomstig van het Duitse slagschip Gneisenau, en een toegangsbunker steken boven de 40 meter hoge klif uit. Op 18 meter diepte met elkaar verbonden door 1,6 km tunnels met betonnen bunkers voor commandoposten, verblijfsruimten, munitieopslag en technische voorzieningen (zie foto links). En natuurlijk munitieliften naar de twee geschutskoepels.
De rondleiding duurt 1,5 uur en toont dan de helft van de tunnels maar alles is nog aanwezig en ingericht, waaronder radarconsoles, een bureau-PC en mappen. Een bijzondere ervaring!

Koldkrigsmuseet Stevnsfort: http://www.stevnsfortet.dk/
Informatie en foto's Stevnsfort in Engels: http://www.fortress-scandinavia.dk/Stev ... ns_eng.htm
Koldkrigsmuseet Langelandsfort: http://www.langelandsfortet.dk/

Re: Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Geplaatst: 01 nov 2012, 21:43
door bram
Ben tijdens de afgelopen herfstvakantie ook in Stevnsfort geweest. Het was inderdaad indrukwekkend. Bespreken voor een rondleiding was niet nodig, maar bij elke rondleiding waren wel een man of 20.
Er is intussen veel opgeknapt, met name het noordelijke deel van dit fort. Bijzonder om te zien zo'n enorm complex onder de grond. We hadden een Deense gids, maar we kregen er een soort MP4 speler bij. De truc was alleen dat je goed moest kijken om te weten wanneer je op welk icoontje moest klikken om het bijbehorende audio fragment te horen.
Onderweg kwamen we nog een zeldzame grottenspin tegen die haar eieren aan het bewaken was.
Mocht iemand in de buurt komen, ik zeg bezoeken!

Re: Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Geplaatst: 10 jun 2013, 09:54
door betonboy
In de bijlage nog een artikel uit "De Tank" (febr. 2013) over het Stevnsfort.
Groet,
Gerard
Svensfort_Denemarken.pdf