De uitreiking van de Gouden Betonmolen 2018 zal plaatsvinden op zaterdag 18 mei! Meer info viewtopic.php?f=120&t=5180

Introductie Maginotlinie

Algemene discussie over de Maginotlinie
Gesloten
Annelies

Introductie Maginotlinie

Bericht door Annelies » 20 jul 2009, 21:43

De Maginot Linie, vernoemd naar de toenmalige Minister van Oorlog André Maginot, is een fortenlinie langs de Franse grens met België, Luxemburg, Duitsland en Italië.
De linie is net als de Atlantikwall onderverdeeld in sectoren.
CarteLigneMaginot.jpg
In de versterkte sectoren (Region Fortifiée) RF de Metz en RF de la Lauter is de linie vanaf de grens 20 tot 30 km in de diepte uitgebouwd. In deze versterkte sectoren bevinden zich ook de grote werken (Gros Ouvrages) zoals Hackenberg, Hochwald, Schoenenbourg en Fermont, en kleine werken (Petit Ouvrages). Verder bestond de linie uit verschillende soorten kazematten, commandoposten, uitkijkposten enz.

Deze versterkte sectoren zien er vanaf de grens als volgt uit:

Versterkte huizen (Maison fortes). Dit zijn bunkers die eruit zien als een woonhuis en waren bewapend met lichte antitank kanonnen, mitrailleurs en machinegeweren.

2 a 3 kilometer hiervandaan een Voorpostenlinie, bunkers bewapend met machinegeweren en marinekanonnen van 4,7 en 6,5 cm

De Hoofdverdedigingslinie op ongeveer 10 km van de grens. Dit is een aaneenschakeling van kazematten en kleine en grote werken.
Hiertussen bevonden zich prikkeldraadversperringen en rijen stalen balken welke verticaal uit de grond staken. In de waterrijke gebieden zoals de Maas, de Saar en de Rijn werd gebruik gemaakt van inundaties.

Een Tweede verdedigingslinie op ongeveer 15 km van de grens. Deze bestaat uit bunkers welke beperkt en onafgemaakt zijn.

Het Achterland waar zich de infrastructuur bevond bestaande uit kazernes, munitie- en voorraad depots en een smalspoornet om alles naar de forten te transporteren.


Bronnen: De Maginot Linie van de Noordzee tot de Rijn van Frank Philippart, http://www.maginot.info" target="_blank" target="_blank van Vincent Vermeulen, CD Atlas Corf van Caspar Vermeulen, http://www.fortiff.be" target="_blank" target="_blank van Jean Puelinckx en Oliver Koch.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gesloten

Terug naar “Maginotlinie”