Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Fortificaties als bijv. de Oude Hollandse Waterlinie, Kastelen en Vestingen
Plaats reactie
BunkerOwner

Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Bericht door BunkerOwner »

Sinds de Tachtigjarige Oorlog (1628) bestaat er een waterlinie tussen Steenbergen en Bergen op Zoom, thans wel de West Brabantse Waterlinie genaamd. Ter verdediging van de twee vestingsteden en de vaarroute tussen Holland en Zeeland werden grote delen van West-Brabant onder water gezet; te ondiep om er met schepen doorheen te varen en te diep voor paard en wagen. Op de hogere delen in het landschap werden aarden forten gebouwd; Fort de Roovere, Fort Pinssen en Fort Moermont ten noorden van Bergen op Zoom. De forten boden weerstand aan diverse legers en wisten, op Fort Moermont na, zelfs de tand des tijds te doorstaan, ofschoon dat laatste nu een punt van zorg is.

Stichting

Deze cultuurhistorisch belangrijke verdedigingslinie, die doeltreffend heeft gefunctioneerd, is na het opheffen van de militaire functie rond 1830 door de natuur overgroeid. Al sinds 1980 heeft de Halsterenaar dhr. J. Sinke aandacht gevraagd voor dit cultuurhistorische monument. Het duurde tot 2000 - na de gemeentelijke herindeling- voordat zijn ambitie werd omarmd door de Stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie. De doelstellingen van de Stichting zijn het beter tot hun recht laten komen van de cultuurhistorische waarde, de landschappelijke kwaliteit en de recreatieve mogelijkheden. De afgelopen jaren heeft deze stichting een aanjaagfunctie vervuld en negen maatschappelijke organisaties bijeen gebracht. Samen willen zij zich inzetten om deze West Brabantse Waterlinie weer op de kaart te zetten.

Het definitieve ontwerp

Brabants Landschap, het drinkwaterbedrijf Evides, het Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom hebben het initiatief genomen om het zuidelijke deel van de waterlinie (van Fort Pinssen tot en met Fort de Roovere) daadwerkelijk te herstellen.

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de voorbereiding van het cultuurhistorisch herstel van het zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie. Het uiteindelijke resultaat zal een boeiend gebied opleveren waar cultuurhistorie, natuur, water en recreatie als vanzelfsprekend samengaan. Tweehonderd jaar lang was de waterlinie in functie en was dit gebied een kaal landschap met grote delen onder water gezet land (de inundatiegebieden) en fortificaties. Na 1830 is de linie in beslag genomen door de natuur. Nu ligt er een definitief ontwerp om de forten de Roovere en Pinssen weer zichtbaar te maken, zodat ook de geschiedenis weer tot leven komt.

Download: PDF West Brabantse Waterlinie
fort de roovere04.JPG
Bron: Gemeente Bergen op Zoom


...oud nieuws maar had nog geen vermelding op het forum ;)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Joop Schreuder †

Re: Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Bericht door Joop Schreuder † »

Rik,

Onder andere ons medeforumlid David Ross houdt zich al jaren intensief met de fortificaties in (West) Brabant bezig. Zou me niets verbazen als hij ook een beetje medeplichtig hieraan is.
Jan Sinke heeft alles uit zijn (ook bestuurlijke) lobbykast gehaald om in eerste termijn te voorkomen dat er een snelweg (A4) dwars door de linie zou worden aangelegd en vervolgens is het geheel gaan vliegen tot het huidige resultaat. Meer dan 20 jaar duwen en trekken, meest tegen de stroom in , dat verdient (helaas postuum) onze diepe waardering.

Zie ook "Kroniek van de Roovere 1628-1993 : de verlaten schans / J. Sinke"

Greetz,

Joop
BunkerOwner

Re: Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Bericht door BunkerOwner »

Dank voor de info Joop!
Me eens in verdiepen.
David-Ross

Re: Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Bericht door David-Ross »

Inderdaad, ik ben hier intensief bij betrokken. Bij archeologisch onderzoek zijn recentelijk restanten van de hoofdpoort en een poterne teruggevonden. Tot vorig jaar was niet bekend dat het fort voor 1784, het jaar waarin het fort uitgebreid aangepast is, voorzien was van een voorwal. Dit ontdekten we toen we In het archief tekeningen vonden met de profielen van het fort voor en na de verbouwing. Ze liepen hier dus al jaren rond met een verkeerd beeld van het fort :?

Afgelopen vrijdag is men formeel begonnen met het weer herkenbaar maken van de liniewal en fort De Rovere.

Helaas lukt het me niet op een paar plaatjes of foto's te plaatsen, dus jullie zullen het zonder moeten doen.

Groet,

David
David-Ross

Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Bericht door David-Ross »

Vandaag is het zuidelijk deel van de "West Brabantse Waterlinie" grotendeels opgeleverd na een aantal maanden van hard werken. De linie, en met name het fort De Rovere werd voor deze gelegenheid geïnspecteerd door prof. mr. Pieter van Vollenhove in het bijzijn van een groot aantal genodigden waaronder de schrijver dezes. Op mijn site staat op http://www.forten-brabant.nl/index.html ... nieuws.htm een aantal links naar nieuwsartikelen over dit heugelijke feit. Een van de links betreft de pagina van Omroep Brabant die bij deze gelegenheid een filmpje gemaakt hebben.

David Ross
Gebruikersavatar
Dikkieturf
Berichten: 1056
Lid geworden op: 21 apr 2011, 05:52
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Re: Herstel zuidelijk deel van de West Brabantse Waterlinie

Bericht door Dikkieturf »

Beste forumleden,

Ik heb een luchtfoto van fort de Rovere uit 1940 gekregen.
Nederlandse vliegdienst.
Opname hoogte 2000 M.
Classificatie geheim.

Hij is te groot om hier te plaatsen. Liefhebber? stuur even een pb met je e-mailadres.

Groet,

Dikkieturf
Foto's, tekeningen en documenten van de Waterlinie kunt u kosteloos opvragen via een PB. Stuur dan wel FFFFFFFFFFF je mailadres mee!
Plaats reactie

Terug naar “Fortificaties van 1790 en eerder”