De uitreiking van de Gouden Betonmolen 2018 zal plaatsvinden op zaterdag 18 mei! Meer info viewtopic.php?f=120&t=5180

Vliegbasis Soesterberg

Fortificaties onderdeel van bijv. de BB en de IJssellinie
Cornelis
Berichten: 30
Lid geworden op: 22 feb 2017, 09:24

Re: Vliegbasis Soesterberg

Bericht door Cornelis » 29 mar 2017, 17:56

Je eerste foto is van de binnenkant van een igloo. Bijgevoegd fotos van sas tharde en havelterberg. Ook op het munitiepark van volkel hebben ze tot begin jaren 90 gelegen in igloo's. Tegenwoordig lijkt het waanzin. Maar vergeet niet dat ze werden behandeld als gewone wapens. Maar dan met meer geheimhouding. Het leger was er zelf op tegen dat de permissive action link er kwam. De reden dat op deze foto's een extra hek voor de igloo ingang zit is omdat er nucleare artillerie shels lagen die geen permissive action link hadden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BunkerOwner
Berichten: 1306
Lid geworden op: 25 jun 2009, 16:15
Locatie: Onder de grond
Contacteer:

Re: Vliegbasis Soesterberg

Bericht door BunkerOwner » 29 mar 2017, 19:59

Weer wat geleerd.

Je zou verwachten dat deze opslag military-grade bescherming zou moeten kunnen bieden bij nucleaire dreiging... minstens muren om een 20MT (Bravo klasse) op 5-10 km te weerstaan. Al heb je kans dat de vorm al veel goed maakt ten opzichte van minder beton.
"De Majoor Mallinckrodt, ging voor met pistool en blanke sabel, brulde en wakkerde de jongens aan, die toen niet meer te houden waren..."

Cornelis
Berichten: 30
Lid geworden op: 22 feb 2017, 09:24

Re: Vliegbasis Soesterberg

Bericht door Cornelis » 30 mar 2017, 12:36

Nope, want dan zouden ze de oorlog overleven waarvoor ze ontwikkeld waren om in te gebruiken. Nato ging uit van
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mutual_ ... estruction dus als ze er nog zouden liggen na een aanval had de tactiek niet gewerkt.

Echter nu blijkt dat door het gebruik van o.a. Permissive action links het waarschijnlijk veel te lang zou hebben geduurd voordat de kernwapens afgegeven zouden worden aan de unit in het veld om ze daadwerkelijk te gebruiken. Iets wat de sovjetunie na de cubacrisis wist en wat de grooste voorwaarde was van de sofjet unie tijdens de onderhandelingen met Kennedy.

Cornelis
Berichten: 30
Lid geworden op: 22 feb 2017, 09:24

Re: Vliegbasis Soesterberg

Bericht door Cornelis » 11 apr 2017, 16:44

Overigens ontkennen ze niet meer dat op de site's van 't Harde en havelterberg kernwapens gelegen hebben.
Zie: https://www.defensie.nl/onderwerpen/tij ... ude-oorlog# onderaan 1960.

Echter klopt dit niet helemaal. Zeker is dat er meer was. Introductie geleide wapens staat er boven. Dit waren Nike hercules raketten die alleen werden geleverd in combinatie met kernkoppen. Maar die lagen in Duitsland. Soesterberg, camp New Amsterdam was amerkaans grondgebied. Handig, hoef je dat ook niet te vermelden.

32th tactical squadron stond trouwens niet helemaal onder Nederlands commando. Het viel gewoon onder USAFE wat weer onder commando stond van de Nato. Die oppereerde vanuit de bunker in Maastricht. Maar vanuit hier werd het gehele commando gevoerd over de luchtsectoren. Dus ook Nederland.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/NAVO-ho ... Cannerberg

oscaralexander
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 jan 2018, 15:09

Re: Vliegbasis Soesterberg

Bericht door oscaralexander » 09 jan 2018, 22:27

Allereerst excuses voor het weer doen bovendrijven van een oud topic!

Ik ben de mede-oprichter van UFO Meldpunt Nederland en voor een hieraan gelieerd project doe ik samen met wat deskundigen een poging het onderzoek naar de ufo van Soesterberg uit 1979 (artikel niet van ons) te heropenen.

Omdat er tijdens de Koude Oorlog met regelmaat ufo-waarnemingen werden gedaan bij kerncentrales, opslagplaatsen van kernwapens en lanceerinstallaties, ben ik eens gaan grasduinen naar het antwoord op de vraag: lagen er in Soesterberg kernwapens? Niet omdat het een verklaring oplevert, maar wel omdat het 't incident uit '79 in een trend zou plaatsen.

De tot dusver gedeelde informatie hier vind ik waanzinnig interessant en was benieuwd of er in de tussentijd wellicht nog nieuwe bevindingen waren.

Cornelis
Berichten: 30
Lid geworden op: 22 feb 2017, 09:24

Re: Vliegbasis Soesterberg

Bericht door Cornelis » 11 jan 2018, 00:31

Nope, geen nieuwe informatie. Wel ben ik er 99% zeker van dat ze er moeten hebben gelegen. Maar nergens is er iets echt "op papier" op internet over te vinden. De archieven zitten nog dicht. Dit zullen ze de komende decennia ook nog wel blijven omdat veel plannen nog steeds strategie zijn.( denk aan kernwapens die nu nog op volkel liggen) Daarnaast leven de verantwoordelijke nog, en die hebben geen zin om zich te moeten verantwoorden waarom er ooit 10.000 kernkoppen in Europa hebben gelegen. Als je een keer wilt sparren, stuur een pb.

Plaats reactie

Terug naar “Fortificaties van 1946 tot 1989 (Koude Oorlog)”