Lezing Nieuwe Hollandse Waterlinie

Interessante dagen, rondleidingen, openstellingen en activiteiten m.b.t. tot de Wereldoorlogen en/of Fortificaties
Gebruikersavatar
bram
Berichten: 181
Lid geworden op: 11 jan 2009, 20:52
Locatie: Hellevoetsluis
Contacteer:

Lezing Nieuwe Hollandse Waterlinie

Bericht door bram »

Op donderdag 26 januari organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze avond neemt Kees Schipper u mee naar het verhaal van het water, water ter verdediging.

Water, water en nog eens water. Dat hebben wij hier in Nederland heel veel. Door de eeuwen heen hebben Hollanders gevochten met het water. In de meeste gevallen hebben zij het gewonnen, een enkele keer ging het mis.
Dat wij Hollanders het water ook gebruikten voor onze landsverdediging door middel van inundatie (defensieve onderwaterzetting van een gebied) is minder bekend. De Romeinen gebruikten de Rijn al voor hun landsverdediging. Heel veel later in de tijd van Prins Maurits is de Oude Hollandse Waterlinie aangelegd. Nog weer later in de tijd van Napoleon is de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer lang en bestaat uit zo’n vijftig forten en vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.
Over dit en nog veel meer gaat deze lezing.

Kees Schipper is een zeer ervaren gids en heeft veel ervaring met het geven van lezingen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De lezing wordt gehouden op donderdag 26 januari en start om 20:00 uur en duurt tot 22:00 uur. De plaats van de lezing is de bezoekersruimte van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. De zaal is open vanaf 19:45 uur.

De kosten van deze lezing bedragen € 5,00. Donateurs betalen de helft. U kunt zich opgeven voor deze lezing tot en met 23 januari 2017. Opgeven kan middels de site van de stichting http://www.fronttaal.info/nieuws/102-le ... waterlinie en dan te kijken bij nieuws, of door te mailen naar info@fronttaal.info of te bellen naar: 06-312 54 909. Er is beperkt ruimte.

Overigens was er op Voorne ook een waterlinie voorzien, de stelling van de monden der Maas en van het Haringvliet.
Bram

Plaats reactie

Terug naar “Agenda”