Lezing "De Hellevoetse mijnenstrijd"

Interessante dagen, rondleidingen, openstellingen en activiteiten m.b.t. tot de Wereldoorlogen en/of Fortificaties
Plaats reactie
Gebruikersavatar
bram
Berichten: 169
Lid geworden op: 11 jan 2009, 20:52
Locatie: Hellevoetsluis
Contacteer:

Lezing "De Hellevoetse mijnenstrijd"

Bericht door bram » 15 jan 2017, 19:14

Bob Benschop heeft zich verdiept in het korps torpedisten. Dit onderdeel van de Landmacht was verantwoordelijk voor de Torpedo's (Mijnen) die in het water een hindernis moesten vormen voor schepen van vijandelijk gezinde mogendheden.
Zowel in Brielle als in Hellevoetsluis was deze dienst o.a. actief vanaf de laatste decennia in de 19e eeuw.
Deze lezing wordt gehouden op donderdag 23-02-2017 en begint om 20:00 uur. Meer is te lezen op de site van de stichting op de nieuws pagina. Aanmelden kan ook op deze site.
Bob Benschop is historicus en verbonden aan het streekarchief Voorne Putten en Rozenburg. Bob heeft al een aantal boeken op zijn naam staan, zoals: "Kanongebulder in de verte", Wijken voor de Wall", Voorne Putten in oorlogstijd (samen met Jeroen Rijpsma) en andere werken.

De kosten van deze lezing bedragen € 5,00 daarvoor wordt koffie en thee geserveerd.
http://www.fronttaal.info
Bram

Gebruikersavatar
bram
Berichten: 169
Lid geworden op: 11 jan 2009, 20:52
Locatie: Hellevoetsluis
Contacteer:

Re: Lezing Torpedisten

Bericht door bram » 04 feb 2017, 22:26

In overleg met Bob Benschop is de naam van de lezing aangepast naar "De Hellevoetse mijnenstrijd".

Ook de tekst over de lezing is aangepast:

Op donderdag 23 februari 2017 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lezing over de ontwikkeling van torpedo’s en mijnen. Bob Benschop vertelt die avond over de bijzondere geschiedenis waarin zowel de landmacht als de marine met het nieuwe wapen aan de slag gingen. In de Hellevoetse marinehaven barstte de strijd tussen de twee concurrerende onderdelen in volle hevigheid los!

Tegen het einde van de negentiende eeuw veranderde er veel op het gebied van de landsverdediging. In Hellevoetsluis was dat goed te merken: het Ministerie van Oorlog investeerde in een nieuwe kazerne en een krachtige kustbatterij met zwaar geschut. Om zee- en riviermondingen af te kunnen sluiten tegen vijandelijke schepen, kocht de landmacht bovendien een aantal mijnen. Het onderdeel dat voor dit nieuwe wapen verantwoordelijk was, het Korps Torpedisten, kreeg Brielle als standplaats. Al snel verrezen er echter ook magazijnen en werkplaatsen in Hellevoetsluis. De marine kon uiteraard niet achterblijven, waarna in Hellevoetsluis de Marine-Torpedodienst werd opgericht. Deze afdeling was betrokken bij de kustverdediging en investeerde in de verschillende typen mijnen die in de loop van de jaren werden ontwikkeld.

In Hellevoetsluis werkten beide onderdelen van Marine en Oorlog strikt gescheiden, maar elk met het doel om te voorkomen dat een vijandelijke vloot het Haringvliet en de Maas zou binnendringen. Bob Benschop deed onderzoek naar de ontwikkeling van de beide korpsen in Brielle en Hellevoetsluis. Tijdens de avond gaat hij in op de geleidelijke groei van de vloot, de aanschaf van mijnen en de bouw van de magazijnen, maar vooral ook over de betekenis ervan voor de inwoners van Hellevoetsluis, en hoe de beide korpsen elkaar beconcurreerden

Bob Benschop is als historicus verbonden aan het Streekarchief Voorne-Putten en auteur van diverse boeken over lokale geschiedenis waarbij er een duidelijke link is met militaire historie.

De lezing wordt gehouden op donderdag 23 februari 2017 en start om 20:00 uur en duurt tot 22:00 uur. De plaats van de lezing is de bezoekersruimte van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. De zaal is open vanaf 19:45 uur.

De kosten van deze lezing bedragen € 5,00. Donateurs betalen de helft. U kunt zich opgeven voor deze lezing tot en met 22 februari 2017. Opgeven kan middels de site van de stichting www.fronttaal.info en dan te kijken bij nieuws, of door te mailen naar info@fronttaal.info of te bellen naar: 06-312 54 909. Er is beperkt plaats.
Marinetorpedo_002.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bram

Plaats reactie

Terug naar “Agenda”