Langs sporen van de Tweede Wereldoorlog

Interessante dagen, rondleidingen, openstellingen en activiteiten m.b.t. tot de Wereldoorlogen en/of Fortificaties
Gebruikersavatar
bram
Berichten: 181
Lid geworden op: 11 jan 2009, 20:52
Locatie: Hellevoetsluis
Contacteer:

Langs sporen van de Tweede Wereldoorlog

Bericht door bram »

4_3_afbraak.jpg
Op zondag 2 juli 2017 is de vierde rondleiding van 2017 over het militaire erfgoed van Hellevoetsluis. Op deze dag organiseert stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een begeleide wandeling over de kustbatterij. Deze rondleiding richt zich op de periode van 1400 tot en met de Koude oorlog.

Tijdens deze wandeling leidt een gids u over de kustbatterij van Hellevoetsluis. Vooraf is er een korte inleiding. Men neemt u mee langs en in vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis.

Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis en lijkt te waken over de vesting. Hoe oud is dit kanon, hoe werkte het? Al dit soort vragen zullen beantwoord worden tijdens de wandeling.

Ook de caponnière wordt bezocht, het is er donker en verrassend groot. Alleen tijdens een rondleiding kunt u hier een kijkje nemen en vertelt men over de functie van de verschillende ondergrondse ruimten. In dit object is een eigen zaklamp overigens zeer handig. Hier zijn ook een aantal nieuwe objecten te zien die te maken hebben met de kustbatterij, waaronder gevonden ijzeren voorwerpen.

De kazerne Haerlem waar de kustartilleristen hun onderdak vonden en tijdens de mobilisatie 1914 - 1918 verbleven, wordt ook voor bezoekers geopend. Daarbij wordt de kelder met de nieuwe inrichting bezocht. Hier toont men u een tafereel van een kamer met soldaten uit de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog
Deze zondag is het ook mogelijk om met een gids de "Sporen van de Tweede Wereldoorlog" in Hellevoetsluis te bekijken.

Hiervoor loopt men met een gids door de vesting van Hellevoetsluis waarbij er op diverse plekken wordt stil gestaan. Plekken die zichtbaar, danwel onzichtbaar te maken hebben met de toenmalige overheersing door Nazi Duitsland. De gids neemt u dan in gedachten mee en vertelt u de achtergrond van die plek.
De start van deze wandeling begint met een presentatie met een inleiding over de Tweede Wereldoorlog. Deze rondleiding duurt anderhalf uur.

De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen starten om 13:00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor deelname het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info/nieuws. Na aanmelding ontvangt u meer informatie. Heeft u geen beschikking over internet dan kunt u ook telefonisch reserveren op nummer: 06 31 25 49 09.

In 2017 worden er elke eerste zondag van de maand rondleidingen gegeven. Meer daarover leest u op de site van de stichting www.fronttaal.info.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bram

Plaats reactie

Terug naar “Agenda”