NAVO Hoofdkwartier in Cannerberg werd 25 jaar geleden gesloten en is op 29 en 30 december open voor het publiek

Interessante dagen, rondleidingen, openstellingen en activiteiten m.b.t. tot de Wereldoorlogen en/of Fortificaties
Gebruikersavatar
Rene Ros
Berichten: 652
Lid geworden op: 19 feb 2008, 23:33
Locatie: Weesp
Contacteer:

NAVO Hoofdkwartier in Cannerberg werd 25 jaar geleden gesloten en is op 29 en 30 december open voor het publiek

Bericht door Rene Ros »

In 1953 bouwde de NAVO in de Bosberg, een deel van de Cannerberg bij Maastricht een ondergronds hoofdkwartier. De gangen van deze mergelgroeve waren in totaal ongeveer acht kilometer lang. De eerste jaren werden de voorzieningen alleen gebruikt bij oefeningen, maar vanaf 1963 werd het hoofdkwartier permanent bemand. Uiteindelijk zou hier het Joint Operations Centre (JOC) worden gevestigd waar tijdens kantooruren ongeveer 205 mensen in het diepste geheim werkten. Bij oefeningen kon de bezetting worden opgevoerd tot meer dan duizend man. Daar waren de voorzieningen dan ook op berekend. Er was een groot keukencomplex, twee bars en ontspanningsruimtes waaronder een onderaardse golfbaan.

Vanwege asbestverontreiniging en vanwege het einde van de Koude Oorlog moesten de militairen het complex in december 1992 ontruimen. Tijdens een eenvoudige militaire ceremonie overhandigde de NAVO de sleutel aan de Nederlandse defensie.
Een poging van defensie om de berg hermetisch en voor altijd af te sluiten en zo het vervuilingsprobleem op te lossen, werd door de lokale overheden en door de eigenaars Stichting het Limburgs Landschap niet geaccepteerd. Wat volgde waren moeizame onderhandeling over sanering en de financiering daarvan. Uiteindelijk werd de mergelgroeve begin 2013 weer schoon terug gegeven aan de eigenaar en sindsdien worden er rondleidingen gegeven en culturele activiteiten gehouden.

Bij gelegenheid van de 25e verjaardag van de sluiting van het hoofdkwartier doen de vrijwilligers van Stichting het Limburgs Landschap de deuren op 29 en 30 december van 12.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. In het voorste deel van het gangenstelsel is een expositie ingericht waarin deze merkwaardige geschiedenis aan de hand van informatiepanelen, afbeeldingen, filmfragmenten, uniformen en enkele voertuigen wordt verteld. Ook is er een expositie van kunstenaars die zich door het verhaal hebben laten inspireren. De toegang tot de expositie is gratis en daarnaast vertrekt er beide middagen elk half uur (tot 16.00 uur) een rondleiding waarbij bezoekers een aantal markante plaatsen in het voormalige hoofdkwartier kunnen bekijken. De rondleidingen kosten 6 euro per persoon en duren ongeveer anderhalf uur. Aanmelden voor de rondleidingen is niet nodig maar vol is vol.

Oostzijde 2 RR.jpg
Groep met Lampen in Toegangstunnel 2 RR.jpg
Gang 2 RR.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie

Terug naar “Agenda”