Pagina 1 van 1

25 mei, Schnellbootbunker IJmuiden

Geplaatst: 16 mei 2019, 18:16
door Ruud
Zaterdag 25 mei, De grootste Atlantikwall-bunker in Nederland voor één dag open

Prominent in het havengebied van IJmuiden liggen twee mastodonten uit de Tweede Wereldoorlog. De Schnellbootbunker en de Torpedoopslagbunker. Beide stille getuigen van een bewogen periode.

Tijdens de bunkerdag stelt CEBO het publiek in staat om een kijkje te nemen in de bunker. Een unieke kans, want deze bunker is verder niet voor publiek toegankelijk.

Binnen de voormalige Festung IJmuiden gaat de grootste bunker van het land open voor publiek. De enorme Schnellbootbunker bezat veertien overdekte havens waarin maar liefst achtentwintig Schnellboote afgemeerd konden worden. Behalve dokken waren er voor reparaties en onderhoud vier droogdokken en tientallen werkplaatsen aanwezig. Tussen het dubbele dak werd een kazerne voor maar liefst 1000 soldaten gerealiseerd.
In de bunker zijn nog tal van originele (bouwkundige)details aanwezig. Bijvoorbeeld voorgespannen betonbalken, in die tijd revolutionair!
Vrijwilligers van het Bunker Museum IJmuiden vertellen over de geschiedenis en de sporen uit het verleden.

Filmvertoningen met historisch beeldmateriaal brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Daarnaast is het rijdend verzetsmuseum aanwezig.

Naast de Schnellbootbunker is in IJmuiden de Torpedo-opslagbunker te bezoeken die nu bekend staat als de popbunker. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lagen hier de mijnen en torpedo’s waar de Schnellboote mee bewapend werden opgeslagen.

Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de entree van de bunkers en kosten € 6,-, kinder € 3,-. Met deze tickers bezoekt u alle deelnemende locaties. Niet alleen in IJmuiden zijn er deze dag bunkers te bezoeken, maar langs de hele kust. Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl.

De aankoop van het ticket helpt de organisatie, waar u uw ticket afneemt. Dus u bepaalt zelf wie u steunt, is dat niet mooi! Helpt u graag het Bunker Museum IJmuiden vooruit, dan koopt u uw ticket bij de Schnellbootbunker in IJmuiden.

Re: 25 mei, Schnellbootbunker IJmuiden

Geplaatst: 18 mei 2019, 20:09
door Remco de Goede
Zal wel weer druk gaan worden! Ik reis (wederom) af naar Zeeland dit jaar. Hoewel vorig jaar ook nog even IJmuiden erbij aangedaan.

Re: 25 mei, Schnellbootbunker IJmuiden

Geplaatst: 19 mei 2019, 09:58
door Ruud
Remco de Goede schreef:
18 mei 2019, 20:09
Zal wel weer druk gaan worden! Ik reis (wederom) af naar Zeeland dit jaar. Hoewel vorig jaar ook nog even IJmuiden erbij aangedaan.
Ik verwacht van wel. Hoewel ik het vorige keer al dacht, vermoed ik dat dit nu echt de laatste keer is dat deze open kan. Nadeel van organiseren … je ziet zelf niets van de bunkers elders, misschien maar eens een jaartje verstek laten gaan …. alhoewel we voor volgend jaar alweer een mooie uniek locatie op het oog hebben.
g,Ruud

Re: 25 mei, Schnellbootbunker IJmuiden

Geplaatst: 24 mei 2019, 21:13
door Remco de Goede
Vertel Ruud?

Re: 25 mei, Schnellbootbunker IJmuiden

Geplaatst: 24 mei 2019, 22:36
door Ruud
Remco de Goede schreef:
24 mei 2019, 21:13
Vertel Ruud?
.... volgend jaar ;-)
g,Ruud