De Gouden Betonmolen 2013

De jaarlijks terugkerende prijs voor de erkenning van opvallende ondernemingen, gerelateerd aan fortificaties.
Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3180
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Remco de Goede » 23 jan 2014, 14:06

Dames en Heren, jongens en meisjes. We gaan gewoon weer door, dit jaar al weer voor de zesde keer! Welkom bij De Nationale Gouden Betonmolen verkiezing 2013!

Om uw geheugen op te frissen zijn hier de eerdere winnaars:
2007: Regelbau 143 bij de Oranjemolen te Vlissingen van de Stichting Bunkerbehoud
2008: Vervallen, omdat de prijs pas kort bestond en nooit officieel is overhandigd bleef hij dit jaar in Zeeland
2009: WN 2000, voor de reconstructie van loopgraven in hun bunkermuseum in IJmuiden
2010: Leo den Dulk, voor zijn inzet om een Scheveningse Nederlands S3k kazemat te redden van de sloop
2011, De Stichting WO2GO winnaar met hun bunkerproject op De Punt op Goeree.
2012, Peter Heijkoop (Stichting Bunkerbehoud) kreeg de prijs voor zijn inzet om complexen van de Atlantikwall in Nederland op de Rijksmonumentenlijst te krijgen. Zijn selectievoorstel heeft na jaren in 2012 geleid tot onder andere de status van Rijksmonument voor een groot deel van het Landfront Vlissingen.
De uitreiking vond plaats bij het Landfront van Vlissingen na een mooie (en natte) rondleiding door het park Toorenvliedt in Middelburg.

Wat houdt de verkiezing in?

De Nationale Gouden Betonmolen is een prijs van erkenning voor Stichtingen, Individuen of Objecten die het afgelopen jaar een bijzondere rol hebben gespeeld binnen de wereld van militair erfgoed. De verkiezing is in 2007 in het leven geroepen door het Fortificatie Forum en werkt als volgt.
In Nederland zetten ieder jaar stichtingen, verenigingen, individuen, en politieke instanties zich in voor het behoud en/of promoten van militair erfgoed. Soms gebeurt dit op de achtergrond, waardoor niet iedereen er weet van heeft. Op dit forum passeren verschillende initiatieven de revue, maar ontvangen ze niet altijd de aandacht die ze verdienen. Met de Gouden Betonmolen willen we daar ieder jaar iets aan doen. Doormiddel van zowel de nominatie- als stemronde hopen we de winnaar en genomineerden onder de aandacht te brengen en een flink portie erkenning over te dragen aan de uiteindelijke winnaar.

Wie of wat kunt u nomineren?

Fortificaties: Een fort/wal/bunker/kazemat/linie/enz moet iets bijzonders hebben betekend in het afgelopen jaar. Wat maakte hem spraakmakend of anders dan voorheen. We zijn op zoek naar fortificaties die in 2012 de aandacht trokken. Misschien door een veranderde omgeving, invloedrijke activiteiten rondom dit werk of omdat het gewoon deze extra aandacht verdiend.
De prijs komt op naam van de fortificatie en eventuele belanghebbende partij, zonder wie het niet de prijs had kunnen winnen.
Instantie of individu(en): Wie heeft/hebben in 2012 iets bijzonders betekend voor het Nederlands militair erfgoed. Het wordt steeds duidelijker dat zowel vanuit burgers als de politiek waardering voor militair erfgoed ontstaat. Dit kan soms leiden tot bijzondere initiatieven. Vaak bereikt een stichting, vereniging of werkgroep door eenheid iets merkwaardigs. Maar soms zijn het ook individuen die iets hebben betekend voor velen. Daaronder vallen bijv. schrijvers, historici, politici en mensen die worden gezien als prominent afgezant van onze gedeelde interesse.
De prijs komt op naam van de instantie of individu(en) en het eventuele bereikte doel.

En bedenk dat de prijs wordt uitgereikt in 2014, maar terugblikt op het jaar 2013!

Nominaties plaatsen kan in dit onderwerp van 23 januari t/m donderdag 15 Februari 2014. Daarna volgt in een apart onderwerp een stemronde.
Ondersteun je nominatie met duidelijke argumenten en eventueel documentatie/foto's om de kans te vergroten. Iedereen mag nomineren, dus ook leden van over de grens mogen uiteraard hun zegje doen. Ook zijn er meerdere aanmeldingen per gebruiker mogelijk (bij voorkeur in aparte berichten). Nominaties uit voorgaande jaren die de prijs niet hebben gewonnen mogen opnieuw genomineerd worden mits zij in 2013 een bewonderigenswaardige daad hebben verricht. Oeuvreprijzen zijn mogelijk mits goed onderbouwd en breed gedragen.

De prijs voor de winnaar is de felbegeerde en loodzware Gouden Betonmolen! Deze wordt, wanneer mogelijk, op locatie hoogstpersoonlijk overhandigd door de winnaar van vorig jaar en afgezanten van het Fortificatie Forum.

Voor meer informatie over de voorgaande jaren, zie; viewforum.php?f=120

Een extra attentie. Nominaties kunnen door iedereen gedaan worden. Alleen de stemmen van forumleden die lid zijn geworden voor 23 januari 2014 tellen mee. Zo verloopt de stemming zo eerlijk mogelijk.

Rest mij weinig anders meer te zeggen dan iedereen veel nominatieplezier te wensen en tot de uitreiking van de Gouden Betonmolen 2013!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
jack
Berichten: 231
Lid geworden op: 26 feb 2008, 20:07
Locatie: Ouddorp
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door jack » 24 jan 2014, 09:07

Ik wil graag Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis nomineren.

Afgelopen jaren hebben zij zich heel erg ingezet om de vesting van Hellevoetsluis te renoveren en op te knappen.
Ook is er een prachtige replica geplaatst van een 24cm ijzer.
De mix van Nederlandse en Duitse verdedigingswerken, en de vele originele en unieke details zijn in mijn ogen zeer bijzonder te noemen.

Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3180
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Remco de Goede » 24 jan 2014, 10:25

Ik wil graag dit jaar de stichting NCBB (nationale collectie bescherming bevolking) organiseren en postuum haar onlangs overleden voorzitter Mark Witte.
De stichting heeft afgelopen jaar weer erg hard gewerkt aan het realiseren van een expositie (museum)gebouw welke gevestigd gaat worden in de voormalige Duitse kantine op Park Overvoorde te Rijswijk.
Het expositiegebouw is na 2 jaar hard werken bijna gereed en zal loop 2014 geopend worden. Mark heeft tot kort voor zijn overlijden er nog alles aan gedaan om dit project klaar te krijgen voor zijn overleden, dit is helaas niet gelukt.
Er is geprobeerd bij de restauratie van het gebouw om zoveel mogelijk de originele uitstraling te behouden.
Het zou voor de nabestaanden en de stichting een grote eer zijn om deze prijs in de wacht te slepen, Mark zou zo trots als een pauw geweest zijn!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Joop
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 jun 2013, 12:44

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Joop » 25 jan 2014, 18:02

Eigenlijk verdient iedere Stichting of groep die zo hard werken om hun museum van nieuwe items te voorzien, renovaties uit te voeren en uitbreidingen te realiseren wel een "Gouden Betonmolen". Vooral al die vrijwilligers die hier hun vrije tijd voor beschikbaar stellen, Hulde.

Ook het Bunkermuseum IJmuiden (WN2000) verdient m.i. dit jaar een nominatie vanwege de inspanningen die worden geleverd om de restanten van een "Seehund" onderzeeboot van een definitieve ondergang te redden en deze voor het publiek ten toon te stellen het komende museumjaar. Er wordt nog hard gewerkt om e.e.a. klaar te hebben voor de eerste museum opening.

http://www.bunkermuseum.nl/docs/sponsor ... ei2011.pdf

Gebruikersavatar
Janus X
Berichten: 714
Lid geworden op: 15 nov 2009, 02:28
Locatie: Koudekerke (zld)

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Janus X » 25 jan 2014, 18:41

Ik zou graag het Atlantikwall Museum Noordwijk willen nomineren.

Waarom: Atlantikwall museum Noordwijk heeft een bijzondere mooie locatie waar het complex bevind.
En al het werk wat daar al is verzet door de vrijwilligers is natuurlijk bijzonder mooi!

Ik ben recent nog bij de mensen in Noordwijk wezen kijken en als je dan ziet in wel detail de S414 word gerestaureerd dan kan het niet anders als voor dit werk een Nominatie binnen slepen voor de Gouden Betonmolen!


Link naar hun site:
http://www.atlantikwall.nl/


Groetjes, Ramon
Wahnsinnige Fahrt Voraus !

Gebruikersavatar
Danny
Berichten: 1409
Lid geworden op: 11 feb 2008, 11:33
Locatie: Stützpunkt Grüppe Katwijk
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Danny » 25 jan 2014, 20:48

Wat Ramon zegt!
Katwijk in Oorlog - Wer zuerst schiesst, hat mehr vom Leben.

Gebruikersavatar
Ruud
Berichten: 2120
Lid geworden op: 18 feb 2008, 11:36
Locatie: Festung IJmuiden
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Ruud » 25 jan 2014, 23:13

Joop schreef:Ook het Bunkermuseum IJmuiden (WN2000) verdient m.i. dit jaar een nominatie vanwege de inspanningen die worden geleverd om de restanten van een "Seehund" onderzeeboot van een definitieve ondergang te redden en deze voor het publiek ten toon te stellen het komende museumjaar. Er wordt nog hard gewerkt om e.e.a. klaar te hebben voor de eerste museum opening.

http://www.bunkermuseum.nl/docs/sponsor ... ei2011.pdf
Wat het project bijzonder maakt is de bijzondere samenwerking, de alerte collega's uit HvH tipte het bunkermuseum in IJmuiden, dat de boot onderweg was naar de Hoogovens. Snel schakelen en actie van de Rijksdienst heeft gezorgd dat de reis voortijdig beëindigd werd en de boot maar IJmuiden kwam. Dus het is misschien wel een nominatie voor alle drie de organisaties of betrokken medewerkers cq alerte vrijwilligers. Het is overigens de enige Seehund in Nederland!

G,Ruud

Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3627
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door AvB » 27 jan 2014, 16:28

Maar is een Seehund een verdedigingswerk? :ugeek:
Nicht ärgern - Nur wundern!

Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3180
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Remco de Goede » 29 jan 2014, 15:37

Er kan nog steeds genomineerd worden! Er moeten toch meer goede dingen gedaan zijn het afgelopen jaar?

BunkerKB
Berichten: 165
Lid geworden op: 06 jun 2011, 16:53

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door BunkerKB » 29 jan 2014, 17:11

Remco,
Natuurlijk worden er goede dingen gedaan. Alleen dit is misschien op kleine schaal en wat mogelijk niet het sociale media haalt.

Maar om een uitschieter hierin te noemen is wat Ramon, al eerder beschreef is de Atlantikwall Museum Noordwijk. De acties volg ik via Facebook. Voordat de bezem, hamer en kwast uit de kast gehaald werd was ik al te gast in een kaal en leeg complex.

Als ik de foto's zie hoe men bezig is verdiend men zeker met respect om de Gouden Betonmolen te ontvangen.
gr.Ron

https://www.facebook.com/pages/Museum-A ... 88?fref=ts

Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3180
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Remco de Goede » 05 feb 2014, 14:26

We hebben nog 10 dagen te gaan tot dat de mogelijkheid tot nomineren afloopt.
Mocht je nog iemand willen nomineren doe het dan snel voor je te laat bent.

Gebruikersavatar
Ruud
Berichten: 2120
Lid geworden op: 18 feb 2008, 11:36
Locatie: Festung IJmuiden
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Ruud » 05 feb 2014, 20:22

Wellicht moet je wat dichterbij zoeken, er zijn vast genoeg initiatieven ondernomen om te nomineren. Neem de ontdekking van een kazemat, nabouw van een kanon of simpelweg de medewerkers van het forum die voor u modereren en de boel ook nog eens bekostigen. Zoek je wat verder dan zie ik een dijken van een initiatieven als de opening van de V149, de ontgraving van enkele 502's met flakopstelling of het compleet verhuizen van een 622, of ben ik hiermee te vroeg en is dit initiatief pas volgend jaar te nomineren.

Misschien is een Seehund geen verdedigingswerk, ik nomineer hierbij de mensen achter deze mega prestatie! Bedoel ik niet alleen de mensen van wn2000, maar ook iedereen die hier direct of indirect mee te maken heeft. Hoe dit opgelost moet worden met de molen, dat zien we dan wel weer en laat ik graag over aan de betonnencommissie ;) (grapje)

G,Ruud

Gebruikersavatar
WimVe
Berichten: 1416
Lid geworden op: 13 aug 2009, 09:00
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door WimVe » 05 feb 2014, 20:48

Wat te denken van Dirk met zijn waterlinie naslagwerken ?

Panzerwerk
Berichten: 233
Lid geworden op: 21 feb 2008, 19:13

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Panzerwerk » 06 feb 2014, 15:03

Hoi,

Ik zou graag de groep enthousiastellingen nomineren die de door de infrastructurele druk zwaar gehavende Stp.Gr. Moerdijk weer in het zicht brengen. Concreet voorhet ontgraven en toegankelijk maken van de prachtige 502 met luchtafweeropstelling.

Peter

Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3180
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2013

Bericht door Remco de Goede » 07 feb 2014, 10:22

Panzerwerk schreef:Hoi,
de groep enthousiastellingen
Mooie omschrijving Peet ;) en bedankt voor de bijdage!

Plaats reactie

Terug naar “De Nationale Gouden Betonmolen”