Fort aan de Ruigenhoekse dijk

Fortificaties onderdeel van bijv. de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam
Gebruikersavatar
Dikkieturf
Berichten: 945
Lid geworden op: 21 apr 2011, 05:52
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Fort aan de Ruigenhoekse dijk

Bericht door Dikkieturf »

Werkzaamheden Ruigenhoek

Voor de mensen die al geruime tijd niet op het Fort aan de Ruigenhoekse dijk geweest zijn heb ik even een overzicht gemaakt van de werkzaamheden van de afgelopen tijd:

In 2015 heeft men de toegangsbrug met bijbehorend hek geheel gerestaureerd.
Het bleek dat het landhoofd aan de fortzijde niet het echte landhoofd was. Dat zat 1 brugdeklengte verder onder de grond. De brug is ingekort geweest om grotere vrachtwagen makkelijker door de bocht te kunnen sturen. Op het vermeende landhoofd zit een hardstenen peilschaal die nu weer zichtbaar is.

In 2016 waren de werkzaamheden veel uitgebreider.
Het bomvrije wachthuis heeft een opknapbeurt gehad. De gevels zijn gereinigd en het voegwerk hersteld. De luiken en deuren zijn geschilderd en de deklaag op de steunmuren zijn hersteld. Aan de binnenzijde is de stormtrap ontroest en opnieuw geschilderd. Verder zijn alle druipkokers ontstopt en zijn de gemetselde vloeren hersteld. Op het dak is de keelborstwering weer onder profiel gebracht.

De gevel van de bomvrije kazerne is gereinigd en het voegwerk hersteld. (dit geld voor vrijwel alle gebouwen). Ook hier zijn de druipkokers ontstopt. In de ziekenzaal is de holle houten vloer geheel gerestaureerd. Deze holle vloer is waarschijnlijk de enig overgebleven holle vloer in Nederland

De rechter keelwal is weer onder profiel gebracht. Hierdoor zijn de nestmogelijkheden voor de IJsvogel weer toegenomen.

De piramides waarvan de ingang vrij is zijn allemaal voorzien van een stalen plaat voorzien van een vleermuistoegang.

Werkzaamheden 2017

Als klap op de vuurpijl wordt deze week gestart met de restauratie van de twee dubbele mitrailleurkazematten. Deze werkzaamheden zouden eind maart gereed moeten zijn.

Reden temeer om weer eens een bezoek te brengen aan dit mooie fort.

Dirk de Groot
Foto's, tekeningen en documenten van de Waterlinie kunt u kosteloos opvragen via een PB. Stuur dan wel FFFFFFFFFFF je mailadres mee!

Plaats reactie

Terug naar “Fortificaties van 1812 tot 1922”