Pagina 1 van 1

Fort aan de Ruigenhoekse dijk

Geplaatst: 01 feb 2017, 04:27
door Dikkieturf
Werkzaamheden Ruigenhoek

Voor de mensen die al geruime tijd niet op het Fort aan de Ruigenhoekse dijk geweest zijn heb ik even een overzicht gemaakt van de werkzaamheden van de afgelopen tijd:

In 2015 heeft men de toegangsbrug met bijbehorend hek geheel gerestaureerd.
Het bleek dat het landhoofd aan de fortzijde niet het echte landhoofd was. Dat zat 1 brugdeklengte verder onder de grond. De brug is ingekort geweest om grotere vrachtwagen makkelijker door de bocht te kunnen sturen. Op het vermeende landhoofd zit een hardstenen peilschaal die nu weer zichtbaar is.

In 2016 waren de werkzaamheden veel uitgebreider.
Het bomvrije wachthuis heeft een opknapbeurt gehad. De gevels zijn gereinigd en het voegwerk hersteld. De luiken en deuren zijn geschilderd en de deklaag op de steunmuren zijn hersteld. Aan de binnenzijde is de stormtrap ontroest en opnieuw geschilderd. Verder zijn alle druipkokers ontstopt en zijn de gemetselde vloeren hersteld. Op het dak is de keelborstwering weer onder profiel gebracht.

De gevel van de bomvrije kazerne is gereinigd en het voegwerk hersteld. (dit geld voor vrijwel alle gebouwen). Ook hier zijn de druipkokers ontstopt. In de ziekenzaal is de holle houten vloer geheel gerestaureerd. Deze holle vloer is waarschijnlijk de enig overgebleven holle vloer in Nederland

De rechter keelwal is weer onder profiel gebracht. Hierdoor zijn de nestmogelijkheden voor de IJsvogel weer toegenomen.

De piramides waarvan de ingang vrij is zijn allemaal voorzien van een stalen plaat voorzien van een vleermuistoegang.

Werkzaamheden 2017

Als klap op de vuurpijl wordt deze week gestart met de restauratie van de twee dubbele mitrailleurkazematten. Deze werkzaamheden zouden eind maart gereed moeten zijn.

Reden temeer om weer eens een bezoek te brengen aan dit mooie fort.

Dirk de Groot