Geallieerd propaganda pamflet

Algemene discussie omtrent de bunkers en andere verdedigingswerken.
Plaats reactie
M.S.Laarman
Berichten: 129
Lid geworden op: 14 jun 2010, 21:48

Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door M.S.Laarman »

Soms kan je je erover verbazen hoe effectief propaganda, in dit geval geallieerde, kon inspelen op de emoties van degene die men wilde bereiken. Goed voorbeeld is dit pamflet, uitgeworpen Juni 1944 boven de Atlantikwall. Het is niet bekend hoeveel Volksdeutsche e.d. zich daadwerkelijk hebben overgegeven na het zien van de situatie en het lezen van dergelijke pamfletten, maar ik kan me voorstellen dat het zeker heeft bijgedragen.

Hier wat meer erover:

http://www.psywarrior.com/DDAYPSYOP.html
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ducatim901
Berichten: 3742
Lid geworden op: 19 feb 2008, 20:52

Re: Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door ducatim901 »

Misschien niet direct maar ik kan me voorstellen dat er in de Festungen die omsingeld waren veel troepen zaten die twijfels hebben gehad over het bevel om terug te trekken op een havenplaats aan de kust van waaruit je niet (makkelijk) kunt ontsnappen.
De losse stellingen (Freie Kusten) aan de kust werden echter vaak voortijdig geruimd en onbruikbaar gemaakt.
JK
Gilles de la Tourelle, de vloek aller koepels!

Gebruikersavatar
svdb10
Berichten: 793
Lid geworden op: 20 jan 2009, 10:54
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door svdb10 »

Is vast wel eens door iemand onderzoek naar gedaan, maar ik betwijfel of dit soort pamfletten veel impact hebben gehad; bij een ideologische dictatuur zoals Nazi-Duitsland, was de bevolking al jaren bedolven onder een golf van propaganda. Eén of enkele strooipampletten zullen dat beeld niet heel snel doen kantelen (kijk ook naar recente voorbeelden zoals IS). Wat ongetwjfeld méér impact had, waren de snel oprukkende Sovjettroepen en geallieerden. Zeker in 1945 zullen zelfs de meest verstokte aanhangers van het regime wel door hebben gehad dat het verloren zaak was.
Maar in juni 1944 (ten tijde van jouw pamflet) was de situatie nog niet zó hopeloos dus verwacht ik dat de impact minimaal is geweest.
https://3dfort.wordpress.com: Forten, bunkers en historisch geschut getekend

Gebruikersavatar
wattman
Berichten: 1023
Lid geworden op: 25 feb 2008, 21:06
Locatie: Scheveningen

Re: Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door wattman »

svdb10 schreef:
20 jul 2019, 22:24
Zeker in 1945 zullen zelfs de meest verstokte aanhangers van het regime wel door hebben gehad dat het verloren zaak was.
Het gruwelijke is dat de meest verstokte aanhangers doorgingen met het executeren van burgers en militairen die de strijd wel wilden opgeven, of zelfs de moed hadden om actief verzet te bieden tegen het NS-regime. Zie Ian Kershaw, 'Tot de laatste man' voor diverse voorbeelden waar executies werden uitgevoerd zeer kort voordat het NS-kader de benen nam.

Gebruikersavatar
tim
Berichten: 2963
Lid geworden op: 18 feb 2008, 21:50
Locatie: scheveningen
Contacteer:

Re: Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door tim »

Ook indrukwekkend; bij de herhaalde (bom, napalm, fosfor, artillerie en infanterie) aanvallen op fort de la cité (Kernwerk van Saint Malo) werden na de uitschakeling van hun bunker zich overgevende Duitsers door hun kameraden doodgeschoten toen ze naar buitenliepen..
Overgeven terwijl hun kameraden nog doorvochten onder zeer zware omstandigheden werd blijkbaar niet getolereerd.

De Amerikaanse krijgsgevangenen die in het bunkercomplex aanwezig waren werden na de eindstrijd ongedeerd teruggegeven aan de overwinnaars.

Meer info over Saint Malo in het prachtige boek van Hans Sakkers..
Zur aktiven panzerabwehr stehen langs der HKL zahlreiche geschutze und panzerbrechende waffen zur verfugung

Gebruikersavatar
rony
Berichten: 1761
Lid geworden op: 13 nov 2010, 16:46
Locatie: Brecht / België

Re: Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door rony »

Tot het uiterste verdedigen luidde het bevel.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
I'll Come Back.
Gr
rony.

Gebruikersavatar
wattman
Berichten: 1023
Lid geworden op: 25 feb 2008, 21:06
Locatie: Scheveningen

Re: Geallieerd propaganda pamflet

Bericht door wattman »

svdb10 schreef:
20 jul 2019, 22:24
bij een ideologische dictatuur zoals Nazi-Duitsland, was de bevolking al jaren bedolven onder een golf van propaganda.
Niet alleen 'propaganda', oftewel wat we nu vaak als curieuze pamfletten, films, bouwwerken, beelden etc met een 'politieke boodschap' beschouwen. Nee dat is te vriendelijk. Het ging om een regime dat geen enkele andere gedachte tolereerde en dus werden al direct na de machtsovername 'andersdenkenden op zodanige wijze de mond gesnoerd dat de burger het wel uit zijn hoofd zou laten om niet ''loyaal" te zijn. Als je buurman naar een KZ is afgevoerd kijk je wel uit, om het praktisch te zeggen. Dat heeft weinig te maken met wat je in de krant leest, maar meer met wat je juist niet leest. Zo richtte men in 1933 in Bremen KZ's (aanvankelijk aangeduid als KL, maar dat klonk niet hard genoeg, zo meende men...) in voor politieke tegenstanders midden in de stad. Het feit dat de omwonenden zagen hoe de gevangenen behandeld werden, was bepaaldelijk niet wat het NS-regime wilde, dus verdwenen de gevangenen naar kampen wat verder uit het zicht.

Dat Fuehrer-befehl nr. 11 is ook in dat licht te beschouwen. Negeren van dat soort wanhopige bevelen is je doodvonnis tekenen. Je moet dan wel erg doortrapt en pragmatisch zijn om een uitweg te vinden (het beste voorbeeld is de befaamde Speer). Walter Model kon dat niet, en schoot zich uiteindelijk door zijn hoofd.

Voor een beter begrip voor de mechanismen die gehanteerd werden kun je ook nog kijken hoe het de burger in de DDR verging. Dat land kun je m.i. als de rechtstreekse opvolger, wellicht zelfs de directe voortzetting, van het Derde Rijk beschouwen, hoe paradoxaal dat ook lijkt.

Plaats reactie

Terug naar “Atlantikwall algemeen”