Pagina 1 van 1

Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 05 sep 2017, 09:02
door Rene Ros
Ik ontving van het Historisch Genootschap Koudekerk een foto uit 1945 van een Sperre in Koudekerk aan den Rijn. Deze zal behoort hebben tot de Vordere Wasserstellung.

Kan iemand meer vertellen over het model en de werking? In elk betonblok zijn drie ronde gaten te zien en in het wegdek zes vierkante vlakken.

Mvg,
René

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 05 sep 2017, 09:48
door ErwinZ
Lijkt me een standaard muur die de zijkanten afschermde. Het wegdek kon afgesloten worden met palen. Misschien zelfs wel een hergebruikte asperge stelling. Je ziet nog de witte verf voor verkeersdoeleinden maar de mooie camouflage verf is er later over heen gegaan.

De ronde gaten in driehoeks vorm is mij nog steeds niet duidelijk. Je zou zeggen dat je dat kan gebruiken om de toegang af te sluiten maar ik heb daar nog nooit foto's van gezien. Zie ook viewtopic.php?f=123&t=1708&hilit=tankmu ... =60#p47457 voor een sperre in Groningen. Het lijkt erop dat het genie hek niet in dezelfde gaten past als die 'driehoeks' gaten.

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 05 sep 2017, 10:25
door Joop Schreuder †
Je ziet die gaten op veel plaatsen terug. Wat kan je met een gat? Er iets instoppen. Bijvoorbeeld een anker van een scharnier voor een hek.
Echter deze hekken zullen allemaal maatwerk moeten zijn dus dat geeft nogal wat logistieke- en materiaalproblemen, bovendien is de onderlinge afstand van de gaten hiervoor niet logisch.

Meer plausibel, Een op maat gemaakte dikke taaie staalkabel of ketting met een spanbout om zo redelijk snel en simpel een kabelversperring te kunnen maken waar een tank het aardig moeilijk mee heeft. Zeker indien je hier nog een Cointet-Gitter (Belgisch Hek of Rollbocken) tegenaan zet.

Als je daarbij kiest voor een kabel, samengesteld uit heel veel kleine draadjes, kan je deze niet zomaar doorknippen of doorzagen. Door de gaten in de betonmuur onderling te laten verspringen breng je ook de krachten op de kabel beter over op het beton zodat dit minder snel scheurt of bezwijkt.
Een Nederlands exemplaar (gemaakt van taai, dik staal) heeft ooit op de weg naar de Grebbeberg gestaan. Zie ook http://www.grebbelinie.nl/page/versperringen

Ik heb geen voorbeelden, voorschriften of foto's hiervan gezien dus het blijft gissen!

Greetz,

Joop

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 06 sep 2017, 09:07
door Ties
De gaten in de muren zijn bedoeld voor kettingen. Deze kettingen werden gebruikt om de versperringen(Tsjechische egels, Belgische poorten) aan elkaar te verbinden.

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 20 sep 2017, 21:26
door AvB
Dacht al zoiets maar leuk om een bevestiging in tekst en beeld te zien.
Bij de muurelementen die gevonden zijn in Nijmegen bij de Waalbrug is het ook terug te vinden.
Inclusief mooie verfresten en een pijl in hout!

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 20 sep 2017, 22:01
door ErwinZ
Kwam ook nog 1 tegen. Maar nog niet officieel in het Duits.

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 12 mar 2018, 22:31
door Ties
Deze foto kwam net voorbij. Bron en locatie voor mij onbekend. Hier is goed te zien hoe de Tsjechische egels met kabels aan de muur zaten bevestigd.

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 12 mar 2018, 23:51
door rony
Mooie versperring van dat teinrailsje, maar hoe werden die kabels dan langs de andere kant vastgemaakt?

Re: Sperre in Koudekerk

Geplaatst: 13 mar 2018, 09:14
door Ties
Geen idee. Even wachten totdat daar foto's van voorbij komen. Zullen wel een soort van spanners tussen gezeten hebben om de kabels strak te krijgen.. Wel aan de 'goede' kant natuurlijk.