Bunkers en loopgraven Bergherbos worden hersteld

Discussies over de eerste wereldoorlog.
Annelies

Bunkers en loopgraven Bergherbos worden hersteld

Bericht door Annelies » 10 okt 2011, 20:23

BEEK - Natuurmonumenten begint deze week met het herstel van verdedigingswerken, zoals loopgraven, stellingen en bunkerrestanten uit de Eerste Wereldoorlog. Deze liggen in het Bergherbos, tussen Beek en Elten.

Bij een eerder gemaakte inventarisatie van cultuurhistorische objecten is gebleken dat het gaat om tamelijk unieke restanten. Ze liggen op voormalig Duits gebied, maar ook op grondgebied van het Duitse Elten.
In 1921 hebben de Fransen de Duitse bunkers her en der opgeblazen en ontmanteld. De betonnen brokstukken zijn echter nog te zien.
"De loopgraven zijn dichtgegroeid met bomen en struiken'', zegt Karel van der Heijden van Natuurmonumenten. "We willen die begroeiing verwijderen, waardoor de loop beter zichtbaar wordt.''

Omdat de oorlogsrestanten midden in het bos liggen, is het bedoeling er een excursiepad langs te leiden voor belangstellenden. "De vorm vervaagt steeds meer. We gaan beter laten zien wat er nog ligt, maar we gaan geen nieuwe constructies maken. Daarvoor weten we te weinig van de toenmalige bouwtechnieken'', zegt Van der Heijden.

Meer over de restanten in het Bergherbos in De Gelderlander, editie Liemers, van dinsdag 11 oktober.

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/l ... rsteld.ece

Plaats reactie

Terug naar “De Eerste Wereldoorlog”