Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn

Boeken over de beide wereldoorlogen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lenco
Berichten: 244
Lid geworden op: 20 feb 2008, 22:34
Locatie: Middelburg
Contacteer:

Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn

Bericht door Lenco »

- Auteur: Hans Sakkers
- Uitgever: Hans Sakkers, Koudekerke
- Jaar: 2018
- Hardcover, 648 pagina's
- Met illustraties en foto's
- prijs 35 Euro
- verkrijgbaar via https://bunkerbehoud.com/book/boeken.php

Zolang de Duitse militaire begraafplaats bij Ysselsteyn bestaat, roept dit reacties op van verontrusting en zelfs van afschuw. Er wordt gesproken over fout erfgoed, dat foute mensen aantrekt. Recentelijk kreeg Arthur Graaff de nodige media aandacht met zijn wens de begraafplaats te sluiten en te ruimen. Dit als symbool tegen Joden- en vreemdelingenhaat. Woorden die de onbekendheid met de veelzijdige geschiedenis van de begraafplaats tonen. Uit het verleden van het Duitse kerkhof komt sterk naar voren dat deze plek juist een hoge vorm van beschaving vertegenwoordigd. Ondanks de sterke Duitslandhaat, die er onmiddellijk na de oorlog bestond, kregen vele doden van de vijand hier een ordentelijk graf. Iets waaraan de meeste nabestaanden in hun verwerkingsproces zo'n sterke behoefte hadden. Over het algemeen was bij hen een diepe dankbaarheid voor de Nederlandse aanleg en het onderhoud van de begraafplaats....
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eine Reise ans Ende des Verstandes.

Gebruikersavatar
Rene Ros
Berichten: 637
Lid geworden op: 19 feb 2008, 23:33
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn

Bericht door Rene Ros »

Interessant boek, alles over het kerkhof voor Duitse gesneuvelden wat je wel en eigenlijk niet wilt weten. Genuanceerd beeld van daders en slachtoffers, allen mensen. Er wordt veel bijgehaald, ook militaire begraafplaatsen in Italië, België en zelfs Indonesië en geeft daardoor de context. Ook aandacht voor de gemeenschap van Venray en Ysselsteyn hierin. De verhalen over Duitse ouders die na de oorlog lang de begraafplaats bezochten en zich inzette zijn indrukwekkend.

Zal een flink aantal jaren zijn voordat iemand vindt dat hij er een nieuw boek over moet schrijven. En daarmee is dit per definitie het standaardwerk over Ysselsteyn. Wel jammer van de typefouten ("Duisters") en soms verkeerde zinsbouw die duidelijk optraden door latere aanpassingen aan de tekst - het blijven schaven aan de tekst tot de deadline? Complimenten!
Of je zelf al sterfgevallen in je omgeving moet hebben meegemaakt om dit boek te begrijpen en mee te leven, weet ik nog niet.

Mvg,
René

Gebruikersavatar
maarten-stahlbeton
Berichten: 1148
Lid geworden op: 20 feb 2008, 22:16
Contacteer:

Re: Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn

Bericht door maarten-stahlbeton »

Gelukkig zijn er nog maar weinig mensen die Graaff serieus nemen. Nog nooit zo'n idioot gehoord.
Lord of the Ringstand

Plaats reactie

Terug naar “Boeken”