Opnieuw puntgave bunker open; nu in Ypenburg

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Plaats reactie
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3628
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Opnieuw puntgave bunker open; nu in Ypenburg

Bericht door AvB » 26 feb 2018, 15:23

Ypenburg heeft er een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bij: een zogeheten Tobruk-bunker. De éénpersoonsmitrailleurspost van 2,5 bij 3 meter is puntgaaf uit de grond gehaald en vanaf morgen te bezichtigen. Wethouder Boudewijn Revis (VVD; buitenruimte) opent de bunker officieel om 12 uur.

De Stichting Historisch Ypenburg noemt de bunker, die op een heuvel staat en is geadopteerd door de Scouting, ’een belangrijke aanwinst’. De Tobruk-bunker komt uit het tracé van de Rotterdamsebaan, waar hij in de weg lag. Eind mei 2017 is de bunker verplaatst van de oever van de Molensloot en op een dieplader naar de onderkant van de Ypenburgse heuvelrug getransporteerd. Op 6 december 2017 is de bunker bovenop de heuvel geplaatst.

De Tobruk-bunker is een mitrailleursnest van de Duitsers. De bunker werd gebruikt voor de bescherming van vliegveld Ypenburg. Deze bunker is het laatste gave exemplaar van de 9 bunkers die rondom Ypenburg hebben gelegen. De bunker gaat dienen als aandenken aan de Duitse aanval op 10 mei 1940 en de bezetting van vliegveld Ypenburg. Op het ILSY-plantsoen staat het Monument Ypenburg. Hier worden jaarlijks op 10 mei de slachtoffers herdacht van de Slag om de Residentie.

(de Tobruk-bunker wordt naar z’n eindbestemming in Ypenburg getakeld; foto: Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg)
Bron: https://dagblad070.nl/opnieuw-puntgave- ... -ypenburg/
Nicht ärgern - Nur wundern!

Gebruikersavatar
svdb10
Berichten: 758
Lid geworden op: 20 jan 2009, 10:54
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Opnieuw puntgave bunker open; nu in Ypenburg

Bericht door svdb10 » 26 feb 2018, 16:26

Haha, de "Ypenburgse heuvelrug"? Misschien moet ik daar binnenkort maar eens heenrijden met mijn racefiets om wat extra hoogtemeters te maken. Serieuze trainingsmogelijkheid voor mijn tocht in de Pyreneeën van de zomer... :lol:

Nog wat foto's: http://www.historischypenburg.nl/themas ... uk-bunker/
https://3dfort.wordpress.com: Forten, bunkers en historisch geschut getekend

Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”