Natuur in en om bunkers | Vroege Vogels

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Gebruikersavatar
Cray
Berichten: 117
Lid geworden op: 07 mei 2015, 23:18
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Natuur in en om bunkers | Vroege Vogels

Bericht door Cray »

In dit fragment uit Vroege Vogels kan je zien dat er heel wat leeft in en om de bunkers.
Anne-Jifke Haarsma laat zien hoe vleermuizen overwinteren in de bunkers. Klaas van Dort laat zien wat voor een mossen en korstmossen er groeien op de tankmuur in Katwijk.

Afbeelding

Tekst van Vroege Vogels:
Hollandse Duinen is een groot Nationaal Park in oprichting: het wordt gevormd door het duingebied tussen Noordwijk en Hoek van Holland, inclusief de landgoederen en bollenvelden in het achterland, tot en met het Haagse Bos onder de rook van station Den Haag Centraal.
Hoofdbeheerders van dit uitgestrekte gebied zijn Staatsbosbeheer en waterwinbedrijf Dunea. Het is in eerste instantie dankzij die waterwinning – sinds 1874 - dat dit duingebied nog altijd natuur is, en niet volgebouwd met huizen.

Dynamisch
Als gevolg van de wind – geholpen door de beheerders – veranderen de duinen iedere dag van uiterlijk. Bijzonder is ook dat deze prachtige en uitgestrekte natuur zich in een van de drukste delen van Nederland bevindt. En dat was vroeger ook al zo; het is een van de oudste in cultuur gebrachte landschappen van ons land.

De Duiters hebben er in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk stempel op gedrukt door de Atlantikwall, waarvan de bunkers, muren en loopgraven inmiddels helemaal zijn opgegaan in de natuur en daar een habitat vormen voor vleermuizen en korstmossen.

Bron tekst: https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/ ... dag-anders
Volledige aflevering: https://vroegevogels.bnnvara.nl/media/381920
(Dank aan Jack voor de tip ;) )

Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”