Sloop bunkers bij Woensdrecht

Overzicht van de verschilende door de Duitsers aangelegde of doorgebruikte vliegvelden in Nederland.
David-Ross

wel of geen Duitse bunker?

Bericht door David-Ross »

De nieuwste ontwikkelingen rond de bunkers in het Kooibos bij Hoogerheide. Zie artikel Woensdrecht bouwt niet de Nazi-toren na http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzo ... ren-na.ece.

David
Gebruikersavatar
rony
Berichten: 1783
Lid geworden op: 13 nov 2010, 16:46
Locatie: Brecht / België

Re: sloop bunkers bij Woensdrecht

Bericht door rony »

Dien mijnheer Barto lijkt me echt niet in zijn nopjes
met het kooibos, is waarschijnlijk geen bunkerliefhebber :(
Gr
rony
I'll Come Back.
Gr
rony.
M.S.Laarman
Donateur
Donateur
Berichten: 180
Lid geworden op: 14 jun 2010, 21:48

Re: Sloop bunkers bij Woensdrecht

Bericht door M.S.Laarman »

Goedemiddag,

Ik ben ook verbonden aan Tracesofwar, en zag deze locaties staan. De tekst verwijst naar 2008, wat redelijk gedateerd overkomt anno 2023. Is iemand lokaal bekend die de laatste status weet? Is dat er 2 zijn gesloopt en de overige 5 behouden? Als iemand aanvullingen heeft is dat welkom.

Gaat om deze locaties;

https://www.tracesofwar.nl/sights/11241 ... e-Stee.htm

https://www.tracesofwar.nl/sights/11240 ... e-Stee.htm

Met deze tekst;

In het driehoekige gebiedje tussen de Oude Stee, Zandfort en de Aviolandalaan bevinden zich een zevental Duitse bunkers uit 1942. Opvallend is dat de bunkers zijn opgetrokken uit baksteen (van de lokale baksteenfabriek afkomstig) en aan de buitenzijde zijn gepleisterd. Over het algemeen zijn bunkers uit de Tweede Wereldoorlog namelijk van beton. Oorspronkelijk waren ze voorzien van een gronddekking, waarvan weinig meer resteert. Aan een zijde van de rechthoekige bunkers bevindt zich de toegang middels een trap tussen grondkerende vleugelmuren. De bunkers moeten een functie gehad hebben in de verdediging van het nabij gelegen vliegveld Woensdrecht en dienden vermoedelijk tot stalling van luchtdoelgeschut en als onderkomen voor manschappen.

De bunkers zijn op de concept-monumentenlijst van de gemeente geplaatst vanwege hun monumentale belang vanwege de opzet en uitvoering in baksteen, hetgeen in de bouwtijd niet veel meer voorkwam, en gezien de historische relatie met het vliegveld Woensdrecht.

Medio 2008 zal er een nieuwe rondweg worden gemaakt, twee bunkers liggen onder deze geplande rijbaan en zullen moeten worden gesloopt, drie andere kunnen ingepast worden in de geluidwerende voorzieningen en bermen van de weg en zullen een nieuwe functie krijgen en de laatste twee liggen buiten het wegtracé en daarvoor blijft de situatie ongewijzigd.


Alvast bedankt,

Maurice
Gebruikersavatar
ducatim901
Berichten: 4031
Lid geworden op: 19 feb 2008, 20:52

Re: Sloop bunkers bij Woensdrecht

Bericht door ducatim901 »

Dag Maurice,
Het is idd een Flakbatterij voor het vliegveld.
De twee bunkers die gesloopt zijn waren het pareltje van de stelling.
2x Küver 467 met ertussen een bedding voor een luchtsfweerkanon.
De andere zijn ook Küver 467, een aggregaatbunker en Ik dacht ook een trafobunker.
De Küver 467 zijn erg veel gebouwd in Flakbatterijen rond vliegvelden als een Betonnen Küver of een St exemplaar niet nodig werd geacht.
Er zijn nog plenty van de bakstenen Küver 467 over (ook de bouwmanier van betonnen dak en vloer en bakstenen muren is niet zozeer speciaal.
In Fluwa's werd vaak een aangepaste versie gebouwd en bij radarstellingen van de Luftwaffe werden ze ook gebouwd.
De Küvers zijn typische bunkers voor het WBN, dat ze er ook buiten te vinden zijn heeft te maken dat de grenzen van het WBN o.a. in Zeeland naar het Noorden opschoven ten faveure van een betere verdediging van de Schelde (die kwam zo geheel voor de rekening van AOK15).
JK
Gilles de la Tourelle, de vloek aller koepels!
Plaats reactie

Terug naar “Vliegvelden in Nederland”