Wordt Duitse bunker uit Tweede Wereldoorlog doormidden gezaagd?

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Plaats reactie
MpM
Berichten: 54
Lid geworden op: 22 mar 2009, 23:59
Locatie: Vlissingen

Wordt Duitse bunker uit Tweede Wereldoorlog doormidden gezaagd?

Bericht door MpM »

https://www.omroepwest.nl/nieuws/477363 ... en-gezaagd

LEIDEN - Een Duitse bunker gebruiken als 'huiskamer' voor de wijk. Bovenop de bunker tiny houses bouwen. Of de bunker doormidden zagen zodat bezoekers een dwarsdoorsnede van de bunker zouden kunnen bezichtigen. Drie ideeën van wijkvereniging Transvaal om de bunker uit de Tweede Wereldoorlog aan de Morsweg in Leiden een nieuwe bestemming te geven.

De Duitse bunker leidt al jaren een onopvallend bestaan. Ooit diende de betonnen kolos uit 1943 als verbindingscentrum voor de Duitse bezetter, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker compleet overwoekerd door planten waardoor hij bijna volledig aan het zicht werd onttrokken.

Bunkerkenner Kees Neisingh vertelde eerder dat een sloper in 1984 geprobeerd heeft de bunker te slopen in opdracht van Defensie. Daarbij mochten geen explosieven gebruikt worden. Zelfs met de zwaarste boren lukte het de sloper niet om door het gewapende beton heen te komen.

'Huiskamer' voor de wijk
Toch hebben buurtbewoners nu dus drie ideeën uitgewerkt om toch iets van de bunker te maken. De bunker zou bijvoorbeeld kunnen dienen als 'huiskamer' voor de wijk. Ook wordt gedacht aan de bouw van tiny houses bovenop de bunker.

Als laatste optie zou de bunker mogelijk doormidden gezaagd kunnen worden zodat bezoekers een dwarsdoorsnede van de bunker zouden kunnen bezichtigen.

Volgens Thijs Vos van Partij Sleutelstad worden de verschillende opties nu onderzocht samen met de Historische Vereniging Oud Leiden en de wijkvereniging. In juni volgend jaar informeert het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad over de mogelijkheden voor de bunker.

Naast wijkvereniging Transvaal en Partij Sleutelstad willen ook CDA en Partij voor de Dieren dat de Duitse bunker een nieuwe bestemming krijgt. De Leidse politiek praat daar al jaren over, maar tot nu toe zonder resultaat. De wijkvereniging heeft op eigen initiatief drie ideeën uitgewerkt voor de bunker en CDA vindt dat die serieus onderzocht moeten worden. Een gezamenlijke motie voor dat onderzoek van CDA, Partij Sleutelstad, en Partij voor de Dieren is onlangs aangenomen in de gemeenteraad.

Gemeenteraadslid Thijs Vos is zich bewust van de uitdagingen van gewapend beton. 'Ik verwacht dat ze in het onderzoek ook goed naar dat aspect kijken. Het zal denk ik ook verschillen per optie: de bunker gebruiken als fundering voor tiny houses zal anders zijn dan van de bunker een museum maken of doormidden zagen.'
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 4105
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Wordt Duitse bunker uit Tweede Wereldoorlog doormidden gezaagd?

Bericht door AvB »

Waarom moet er in Nederland toch altijd voor al het erfgoed een herbestemming worden gezocht. Mag het niet gewoon verlaten blijven?
Nicht ärgern - Nur wundern!
Gebruikersavatar
Barst
Berichten: 627
Lid geworden op: 29 mar 2008, 09:10

Re: Wordt Duitse bunker uit Tweede Wereldoorlog doormidden gezaagd?

Bericht door Barst »

Het kan altijd nog erger:

https://achterhoek.nl/Fort-de-Pol

Bart
Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”