Ha Danny en Tim,
Hoe het verder in Katwijk ging weet ik niet, maar om aan te geven hoe het in de Hoek ging:
In HvH werd in het fort een bakoven geinstalleerd
http://www.forthvh.nl/frames.htm
(Als deze niet gelijk naar de pagina gaat: klik bovenaan op diorama, dropdown menu: Duitse bakkerij)
"Nadat de Duitsers in 1943 de koepels, kanonnen en stoommachines uit het fort hadden verwijderd bouwden zij op de begane grond, tussen de torenmuren van de A-koepel en de daar om heen liggende projectielenkamers een broodbakkerij. In deze bakkerij plaatsten zij een grote bakoven welke zij vanuit Duitsland naar Hoek van Holland brachten. Deze oven werd in 1919 gebouwd en is voorzien van een voorfront in de Jugendstil. Verder kwamen er deegmengkuipen, een grote weegschaal en broodrekken in de kamers. Men gebruikte de ruimten rond de A-koepel voor meelopslag en als deeg broodkamers.
De bakoven is van het type wagenoven die werd verwarmd door middel vanheetwaterpijpen en gestookt met cokes. De oven heeft een capaciteit van 250 broden per plaat en 500 broden per baksel. De bakkerij was in bedrijf van 1943 tot mei 1945 en het brood werd gebakken door soldaten van de Bäckerei Halb compagnie 719. Zij bakten dagelijks voor de Duitse soldaten welke op het eiland De Beer en te Hoek van Holland waren gelegerd.
Eind 1944 werd Hoek van Holland een Festung in de Atlantikwall en waren er 8000 Duitse soldaten in het gebied gelegerd. De bakkerij bakte dagelijks 10 maal en leverde dus 5000 broden per dag af. De broden werden per lorry door de fortgangen naar de lift gereden. Boven gekomen werden zij op vrachtauto's geladen en naar de troepen in de Festung gebracht."
(bron fortHvH.nl)
Danny schreef:
Best grappig eigenlijk dat een hoop stellingen een eigen bakkerij hadden. Qua eten hadden die Duitsers 't goed voor elkaar
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
In HvH, en ik neem aan overal, kregen ze een gewone soldaten maaltijd
Voorraad HvH.jpg
Groetjes,
Annelies
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.