Forten of bunkers in Noord - Spanje

Algemene discussie over Spaanse fortificaties
Plaats reactie
Rook

Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door Rook »

Iemand enig idee of er aan de noord-west zijde van Spanje (boven Portugal) nog iets aan fortificatiemateriaal te vinden is, ik ben met name geïntresseerd in bunkers of forten uit de periode van WOI (kansloos lijkt me) en WOII(stopt de AW wall exact op de grens met Frankrijk?
Ik heb wel al iets gevonden, maar mijn spaans is matig :)
http://maps.google.com/maps/mpl?moduleu ... oramio.all
Gebruikersavatar
ducatim901
Berichten: 4020
Lid geworden op: 19 feb 2008, 20:52

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door ducatim901 »

Een maat van me gaat naar Espagna om daar de kustbatterijen (met kanonnen) er nog in te bekijken, waar dat die precies liggen weet ik helaas niet te zeggen, ik kan het hem eens vragen.
Wanneer ga je naar Spanje?
En waar heen precies.
Op google kun je al eens zoeken maar ook gewoon google en dan in het engels of spaans (je zou kunnen proberen om het Nederlands te vertalen met Babelfish).
Ik weet er verder weinig van maar de foto's die ik gezien heb waren wel gaaf, een 38cm batterij met zijn kanonnen...
Jack.
Gilles de la Tourelle, de vloek aller koepels!
jopaerya
Berichten: 367
Lid geworden op: 21 feb 2008, 20:41

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door jopaerya »

Hallo

Hier een kleine amuse http://images.google.nl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1" target="_blank

Groeten Jos
Gebruikersavatar
svdb10
Donateur
Donateur
Berichten: 827
Lid geworden op: 20 jan 2009, 10:54
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door svdb10 »

Hallo,
Noord-Spanje is nogal een ruim begrip! Ik weet niet precies waar jij heen gaat.
Maar een korte opsomming:

La Coruna/ El Ferrol
Meest interessant is ongetwijfeld de haven van La Coruna/ El Ferrol; Dit was één van de belangrijkste militaire steunpunten voor Spanje en is zwaar versterkt over een periode van 400jaar. Hierover is op internet behoorlijk wat info te vinden. Zo is er een bewaard gebleven batterij met 2 geschutstorens elk bewapend met één stuk van 38,1cm (Vickers 381/45), de Batería de San Pedro. In totaal stonden bij El Ferrol 4 batterijen opgesteld van dit kaliber (elk bewapend met 2 stukken). Deze batterijen hebben nog tot in de jaren negentig dienst gedaan (!). In hetzelfde gebied zijn ook nog meerdere bewaard gebleven batterijen met 6-inch geschut (ook Vickers) te vinden. Een tijdje geleden heeft de amerikaanse Coast Defense Study Group deze installaties bezocht. Het uitgebreide reisverslag is gepublicerd in hun journal. Helaas staat deze aflevering niet meer online, maar als je echt geïnteresseerd bent moet ik mijn papieren versie opduiken uit mijn administratie. Een ander verslag van de zelfde reis is nog wel online te vinden hier:
http://www.fsgfort.com/DB/C076/32/text.htm" target="_blank

Enkele sites over de Batería de San Pedro
http://es.wikipedia.org/wiki/Ca%C3%B1ones_de_San_Pedro" target="_blank
http://loslugaresolvidados.blogspot.com ... pedro.html" target="_blank
http://www.vickers381.com/canons.htm" target="_blank

Baskenland
Verder weet ik dat in Baskenland vrij veel vestingwerken te vinden zijn. Een bijzonder interessante folder is hier te downloaden:
http://bertan.gipuzkoakultura.net/eu/18/index.php" target="_blank Oeps. Deze link lijkt verkeerd door te verwijzen. Maar dit gaat wel goed: http://bertan.gipuzkoakultura.net/files/pdf/18/18.pdf" target="_blank
Hierin worden oa de 3 polygonale forten besproken die tweede helft 19e eeuw zijn gebouwd tegen een franse invasie. Ziet er absoluut interessant uit om te bezoeken! En mocht jouw baskisch hier-en-daar te kort schieten om de volledige tekst te lezen: helemaal achterin staat een engelse samenvatting ;)

Pyrenëen
Daarnaast is in de jaren 30-40 (onder Franco) nog een bunkerlinie in de pyrenëen gebouwd, maar daar weet ik weinig vanaf.

Algemeen:
http://www.castillosnet.org/programs/castillosnet.php" target="_blank Naast kastelen bevat deze site talloze verwijzingen naar modernere fortificaties.

Succes!
Sander

Ps. Ik verwacht uiteraard tzt wél een uitgebreid reisverslag van jou op deze plek! :D
https://3dfort.wordpress.com: Forten, bunkers en historisch geschut getekend
Rook

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door Rook »

Ik begrijp dat Noord Spanje boven Portugal een ruim begrip is. Mar het geval is dat ik na mijn vakantie in Portugal ongeveer anderhalve week heb om in Nederland terug te komen met de auto. Ik rijd alléén en dat lukt me als het moet in twee dagen, maar daar heb ik helemaal geen zin in natuurlijk. De oostzijde van Spanje ken ik redelijk goed, maar het Noordwesten (de kust aldaar) is onbekend terrein, maar met bovengenoemde informatie kom ik natuurlijk een heel eind.
Al het me lukt om de vrouw te overtuigen kunnen jullie wel wat impressies tegemoet zien. De grote batterijen met 38,1cm geschut zijn heel intressant maar de pdf bevat ook mooie forten, hier ga ik wel wat mee kunnen. Hartelijk dank!
Gebruikersavatar
svdb10
Donateur
Donateur
Berichten: 827
Lid geworden op: 20 jan 2009, 10:54
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door svdb10 »

Toevallig ook nog plannen om in Portugal vestingwerken te gaan bekijken? Daar is ook genoeg te zien! (afhankelijk natuurlijk waar je zit)
https://3dfort.wordpress.com: Forten, bunkers en historisch geschut getekend
Rook

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door Rook »

Ja wellicht, we blijven in Noord-Portugal boven Porto aan de kust. Anders word het me te heet :)
wr1944

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door wr1944 »

Tijdens vakanties in de 90er jaren in Spanje, in 'l Escala, zuidelijk van Rosas, heb ik een paar batterijen ontdekt. In één complex waren twee Vickers kanonnen opgesteld, waarvan er één al grotendeels gesloopt was. Er waren wat ondeaardse gangen en ruimten. In één ervan waren nog de fundamenten te zien van generatoren en wat pijpwerk. Hier en daar lagen nog wat electrische leidingen. Een jaar later waren beide kanonnen verwijderd. Iets zuidelijker lag een tweede complex waar ik door het dichte struikgewas niet dichtbij kon komen. Omdat ik toen nog weinig interesse had in bunkers, heb ik er toen geen foto's van gemaakt. Ik zal kijken of ik een Google Earth plaatje kan maken.
wr1944

Re: Forten of bunkers in Noord - Spanje

Bericht door wr1944 »

Ik heb een plaatje gemaakt van Google Earth. Met de coordinaten moet het terug te vinden zijn. Het ziet er nu en vanuit de lucht een stuk toegankelijker uit dan toen ik er was.
Batterijen l Escala.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie

Terug naar “Spanje”