Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Algemene discussie over Deense fortificaties
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rene Ros
Berichten: 680
Lid geworden op: 19 feb 2008, 23:33
Locatie: Weesp
Contacteer:

Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Bericht door Rene Ros »

Verschijnt op 26 augustus in Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam nr. 326.
Met dank aan: Søren Østergaard.

In Nederland lagen we na 1960 in het achtergebied van de verdedigingslijn in West-Duitsland en was de Rijn-IJsselverdediging, en dus de IJssellinie, opgeheven. Sindsdien hebben we eigenlijk vooral magazijncomplexen en een aantal commando- en communicatiebunkers gebouwd.
Denemarken, daarentegen, grenst aan de Oostzee en zag zonder veel fantasie schepen en vliegtuigen van het Warschau-Pact op zich afkomen. Mogelijk is dat de reden dat de Koude Oorlog daar meer lijkt te leven dan hier in Nederland.
Op een aantal forten rond København vind je, voor grond-naar-lucht raketten, een NIKE-radarsite en een HAWK-site. Ook zuidelijker langs de kust zijn nog een aantal NIKE en HAWK sites aanwezig maar niet meer in gebruik. In de wal van Vestvolden is een commandobunker voor deze luchtafweer gebouwd - welke gewoon in het overzicht en programma voor de Københavns Befæstning is opgenomen.

Afbeelding

Omdat twee scheepsverbindingen van de Oostzee naar de Noordzee door Denemarken voeren zijn er tijdens de Koude Oorlog ook twee nieuwe forten gebouwd, of eigenlijk kustbatterijen, namelijk Langelandsfort en Stevnsfort. Beide zijn nu verschillende soorten Koude Oorlog musea. Een derde, Bangsbro, ligt in het noorden van het land en is een hergebruikte Duitse kustbatterij.
In 2000 is Stevnsfort, met kustbatterij én HAWK-site, door het Deense leger afgestoten. Al in 2007 is er een nieuw bezoekersgebouw geplaatst en in juli 2008 is het als museum opengesteld. De rondleidingen moeten tevoren geboekt worden, de Denen lopen het hek plat!

Afbeelding

Na eerder al verlaten Nederlandse NIKE- en HAWK-sites in Duitsland bezocht te hebben, was het aanschouwelijk om de commandoposten, radars en launchers mét luchtdoelraketten (zie foto rechts) gewoon op hun plek te zien staan! Tevens een verkenningseenheid maar ook een aantal tanks en pantserwagens voor de kustverdediging die de te landden Poolse soldaten hadden moeten opvangen.
De kustbatterij is grotendeels ondergronds en is tegen betaling met een gids te bezoeken. Alleen de twee 15 cm dubbelloops koepels, afkomstig van het Duitse slagschip Gneisenau, en een toegangsbunker steken boven de 40 meter hoge klif uit. Op 18 meter diepte met elkaar verbonden door 1,6 km tunnels met betonnen bunkers voor commandoposten, verblijfsruimten, munitieopslag en technische voorzieningen (zie foto links). En natuurlijk munitieliften naar de twee geschutskoepels.
De rondleiding duurt 1,5 uur en toont dan de helft van de tunnels maar alles is nog aanwezig en ingericht, waaronder radarconsoles, een bureau-PC en mappen. Een bijzondere ervaring!

Koldkrigsmuseet Stevnsfort: http://www.stevnsfortet.dk/
Informatie en foto's Stevnsfort in Engels: http://www.fortress-scandinavia.dk/Stev ... ns_eng.htm
Koldkrigsmuseet Langelandsfort: http://www.langelandsfortet.dk/
Gebruikersavatar
bram
Berichten: 190
Lid geworden op: 11 jan 2009, 20:52
Locatie: Hellevoetsluis
Contacteer:

Re: Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Bericht door bram »

Ben tijdens de afgelopen herfstvakantie ook in Stevnsfort geweest. Het was inderdaad indrukwekkend. Bespreken voor een rondleiding was niet nodig, maar bij elke rondleiding waren wel een man of 20.
Er is intussen veel opgeknapt, met name het noordelijke deel van dit fort. Bijzonder om te zien zo'n enorm complex onder de grond. We hadden een Deense gids, maar we kregen er een soort MP4 speler bij. De truc was alleen dat je goed moest kijken om te weten wanneer je op welk icoontje moest klikken om het bijbehorende audio fragment te horen.
Onderweg kwamen we nog een zeldzame grottenspin tegen die haar eieren aan het bewaken was.
Mocht iemand in de buurt komen, ik zeg bezoeken!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bram
Gebruikersavatar
betonboy
Berichten: 128
Lid geworden op: 28 apr 2011, 10:30
Locatie: Friesland

Re: Denemarken in de Koude Oorlog frontlinie

Bericht door betonboy »

In de bijlage nog een artikel uit "De Tank" (febr. 2013) over het Stevnsfort.
Groet,
Gerard
Svensfort_Denemarken.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie

Terug naar “Denemarken”