Pagina 1 van 1

Kernwerk

Geplaatst: 17 sep 2016, 15:18
door Melv
Hallo mij naam is Melvin en heb een vraag.
Mijn vraag is hoeveel kernwerken waren er in de atlantikwall. En waar lagen ze.

Re: Kernwerk

Geplaatst: 17 sep 2016, 20:31
door ducatim901
Lijkt een eitje maar het is op zich een ingewikkelde vraag.
De Duitse terminolgie loopt een beetje door elkaar.
Lees maar eens op het Axis History Forum, daar is de vraag ook al eens gesteld, moet je wel Engels kunnen lezen en begrijpen.
Een Kernwerk daar zijn er diverse van maar ze hebben diverse benamingen gekregen, zo worden ze ook Zitadelle genoemd.
Als je dat echter niet meeneemt dan word het al makkelijker.
In Nederland waren het in elk geval IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen.
Op één kaart word het fort op de Harssens bij Den Helder ook aangegeven als Kernwerk.
En Hoek van Holland zou niet alleen een Kernwerk hebben op de Zuidelijke oever van de Nieuwe Waterweg maar de combi, Nordmole, Vineta, Markostand zou ook "Kernwerk-achtig" uitgebouwd moeten worden, er is echter maar één document dat daar over rept en het is bij mijn weten nergens anders terug te vinden dat het dat officieel ook een Kernwerk is geworden (nu is Kernwerk-achtig ook meer een omschrijving dat het er op lijkt en niet dat het ook zo was).
Maar het heeft nog wel iets meer om handen dan alleen maar een lijstje maken.
JK

Re: Kernwerk

Geplaatst: 17 sep 2016, 22:52
door Ties
Ook in Delfzijl was een Kernwerk(Batterie Delfzijl), maar dat is totaal niet vergelijkbaar met wat er bijv. in Hvh. gesitueerd was. In Delfzijl waren dat slechts vier bunkers. Daar kun je zeker niet van een Kernwerk spreken.. Dus dat de terminologie nogal door elkaar liep klopt.

Re: Kernwerk

Geplaatst: 17 sep 2016, 23:21
door ducatim901
Op de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey zijn de Hoofdkwartieren met 609's ook als Kernwerk opgegeven, op de Duitse kaart kan ik dit niet terugvinden dat dit echt zo is.
Misschien weet Arthur meer.
JK

Re: Kernwerk

Geplaatst: 22 sep 2016, 17:43
door Melv
Ik ben achter gekomen dat Ijmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen een kernwerk hadden en ook st Malo. Maar in het opzicht van de Duitser waren de kanaaleilanden ook een een groot kernwerk. Dit is me verteld door het Atlantikwall museum in Hoek van Holland.

Re: Kernwerk

Geplaatst: 22 sep 2016, 17:46
door Melv
Verbeter het maar als fout zit. In Calais was vast ook wel een kernwerk weet iemand daar iets van af.

Re: Kernwerk

Geplaatst: 22 sep 2016, 18:34
door ducatim901
Calais had Panzerwerke, dit kun je vergelijken met een Kernwerk.
De Kernwerke in Nederland hebben telkens een Kustbatterij gehad.
Dit is in Frankrijk en de CI niet het geval geweest.
Een kustbatterij is in Nederland wel belangrijk geweest omdat het nodig was om de waterwegen af te sluiten waar de Kernwerke naast/in lagen.
JK

Re: Kernwerk

Geplaatst: 22 sep 2016, 22:19
door Melv
Bedankt ducatim901 voor je uitleg.

Re: Kernwerk

Geplaatst: 01 okt 2016, 23:00
door Melv
Wat moet ik me voorstellen bij een panzerwerke want ik weet niet echt wat het is? Een kernwerk is vaak een eiland of een gebied dat omringt is met een tankmuur en een hoge concentratie bunkers in het gebied dat aan geven staat als kernwerk. Dat zie je vooral in ijmuiden en vlissingen. Alleen heb je in ijmuiden geen tank muur maar zit je op een eiland en je had drakentanden.Ook heb je vaak in het kernwerk een bunker met een pantserkoepel er op volgens mij was dat de 634. Is dat ook in een panzerwerke?

Re: Kernwerk

Geplaatst: 02 okt 2016, 08:48
door Ruud
EDIT je vroeg naar een Kernwerk, ik reageer op een Festung, dom! EDIT

Ik probeer het voor Nederland: een Festung was een stelling die behouden moest blijven, dus verdedigd tot de laatste man, laatste patroon. Stellingen als Festung benoemd, voor er ook maar enige gevechtshandeling plaats vond, werden in de regel uitgebouwd met bunkers. In de strijd aangewezen Festungen, waren uitgebouwd met hetgeen men voorhanden had, vaak niet eens met bunkers. Het was vaak niet meer dan een stelling/plaats/locatie, die men om redenen niet prijs wilde geven. .... was er later ook niet sprake van Festung Deutschland. Dus mi. niet te letterlijk interpreteren.
gRuud

Wiki, https://de.wikipedia.org/wiki/Festung#D ... propaganda:
Während des Zweiten Weltkrieges (1939–1945) prägte Adolf Hitler den Begriff um: als Bezeichnung von Orten, die aufgrund ihrer operativen Bedeutung als Verkehrsknotenpunkte besonders hartnäckig verteidigt werden sollten, auch wen das ihre Einschließung bedeutete. Im März 1944 erklärte er per Führerbefehl zahlreiche Orte zu Festungen. Das Konzept bewährte sich nicht und führte zu größeren Verlusten der Wehrmacht.

Hitler ernannte im Januar 1944 alle wichtigen Hafenstädte im Westen zu "Festungen". Beispiele:
Am 27. Mai 1944 griffen amerikanische Bomber die deutschen Militäranlagen in Marseille an. Am 28. August kapitulierten nach einwöchigem Kampf die deutschen Besatzer gegenüber den Truppen des Freien Frankreich.[4]

Die Verteidiger kämpften nicht so fanatisch wie zum Beispiel in OKW-Befehlen von Februar 1944 zur Verteidigung von Festungen gefordert. Darin war befohlen, 'bis zum letzten Mann' zu kämpfen und keinesfalls zu kapitulieren.[5]
Nach der Landung in der Normandie griffen alliierte Truppen Caen an. Es kam zur verlustreichen Schlacht um Caen, da die Alliierten aus ihrem Brückenkopf ausbrechen wollten und die Deutschen dies verhindern wollten. Caen war der einzige große Seehafen in diesem Brückenkopf und für die Anlandung des alliierten Nachschubs sehr wichtig.
Paris wurde 1944 zur Festung erklärt, obwohl die Deutschen kaum Ressourcen hatten, um die Stadt zu verteidigen. Hitler gab den Trümmerfeldbefehl, der Stadtkommandant Dietrich von Choltitz ignorierte diesen und kapitulierte im August 1944.[6]
Hitler erklärte Anfang Dezember 1944 Budapest zur Festung.[7]

Re: Kernwerk

Geplaatst: 02 okt 2016, 10:02
door Barst